Рецепта за пълнена плескавица с лют урнебес от Сърбия

| от chronicle.bg |

Далибор Маринкович или за по-кратко Даци, е роден в Сърбия, но живее в България от повече от 10 г. В момента е главен готвач на сръбския ресторант Котилото, където българи и чужденци идват най-вече заради популярната сръбска скара на дървени въглища. Даци е много активен и заедно с екипа си всяка година пресъздават легендарния сръбски събор Гуча в ресторанта, като организират специална музикална програма със сръбски оркестър и правят гигантска плескавица на огромна скара на дървени въглища. Даци не променя рецептите, за да се харесват повече на българския вкус, а следва традицията и автентичността на сръбската кухня. Любимото му ястие от детството е ущипци – кебапчета с кашкавал и бекон, леко пикантни и запечени на скара.

Пълнена плескавица с лют урнебес от Сърбия
За 1 порция

Урнебес
За 2 порции

150 г сирене
50 г айвар
5-6 скилидки чесън
Лют пипер на вкус
Сладък червен пипеп на вкус
Черен пипер на вкус
Олио на вкус

Сиренето се настъргва в голяма купа. Към него се добавя айварът, нарязаният на много ситно чесън, подправките и олиото. Разбърква се хубаво.

За плескавицата

250 г телешка кайма
50 гр урнебес
гарнитура по избор (на снимката са гъбки и яйца от пътпъдък)

2 топки кайма по 125 г се разточват на тънко. В средата се слага урнебесът и се затваря с другата топка. Оформя се като кръг. Плескавицата се пече на 250 градуса на скара на дървени въглища за 10-12 мин. или във фурна на 250 гр за 15-20 мин.

Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Сдружение „Мулти култи колектив”. Вижте още автентични рецепти от целия свят тук .

 
 
Коментарите са изключени за Рецепта за пълнена плескавица с лют урнебес от Сърбия