shareit

Рекордна температура измериха в Кувейт

| от chronicle.bg |

На територията на Кувейт – малко емирство на брега на Персийския залив, бе измерена най-високата температура на планетата за цялата история на метеорологичното наблюдение, съобщи телевизия „Ал Арабия“, цитирана от БТА.

Рекордната температура за повърхността на земята от 54 градуса по Целзий (129 градуса по Фаренхайт) е измерена в сряда – 20 юли, в Мутриба, Северозападен Кувейт.

Тези данни за световен рекорд, представени от кувейтските метеоролози, към днешна дата са приети и потвърдени от Световната метеорологична организация.

По-рано температура над 54 градуса по Целзий е била регистрирана само два пъти. На 10 юли 1913 г. в американския щат Калифорния, в т.нар. Долина на смъртта температурите са достигнали 56,7 градуса, а на 13 септември 1922 г. +58 градуса са отчели италианските военни в база, разположена в либийската пустиня.

И в двата случая обаче, според специалисти, измерванията са направени от аматьори, използвали уреди със съмнителна точност. Така че нито американската жега от 1913 г., нито либийската от 1922 г. не може да бъде призната за достоверна.

 
 
Коментарите са изключени за Рекордна температура измериха в Кувейт