shareit

Пупета Марешка – дамата, която изстреля 29 куршума по убиеца на съпруга си

| от |

В историята на мафията ще открием, че голяма роля изиграват мъжете, но всяко правило има изключение. Мнозина знаят, че голямата конкуренция на Пабло Ескобар е жена и е известно, че се страхува от нея. Историята познава и други силни жени. През 50-те години на миналия век ще открием, че има един кадър, който не просто може да сложи в малкия си джоб личности като Джон Готи – Пупета Марешка.

Тя успява да изгради себе си и да спечели уважението на противника, издирвайки и убивайки нападателят, който е неутрализирал съпруга ѝ. Оригиналното ѝ име е Асунта Марешка, красавица и един от най-избухливите характери, които човек е успял да открие. Родена е през 1935 г. в доста бурните времена на Италия. Градчето Кастеламаре ди Стабия е известно като място на неополитанската криминална организация Комора.

Същата оперира и до днес на улиците на Неапол. Един от много големите им успехи е откриването и изнудването на журналиста Роберто Савиано, който бързо тръгва по следите им и разкрива някои от най-големите тайни на подземния свят. Наричат я Пупета – малко момиче, заради нейната красива визия. Близките до нея знаят, че красотата е правопропорционална на нейната агресия. Баща ѝ – Винченцо Марешка има водеща роля сред местните мафиози, следователно семейството му е  много близко до всички занимания.

Влизането в затвора е много честа практика, като бащата дори има официален празник за излизането от затвора. Прякорът на цялото семейство е „Светкавично-бързите“ и скоростта се подчертава на играта с ножове. Това се прехвърля върху Пупета, която още като малка носи нож и знае как да го използва. Първите прояви за влизането ѝ под светлината на прожекторите идва в училище, когато вади нож на своя съученичка. На 19-годишна възраст печели конкурс за красота и се запознава с един много специален човек – Паскуале Симонети – известен като големият Паскуале от Нола.

 Симонети е известен като човек – копие на Хълк. Неговото основно занимание е да подправя цените на зеленчуците и плодовете в на местния пазар и също така да изнася ценности от града. Не е толкова голям, колкото семейството на Марешка, но пък има потенциала да стане по-висока фигура. Паскуале просто цели бингото с тази дама. Когато Симонети е изпратен в затвора, Марешка отказва да търси връзка и му обещава, че ще се оженят в първата секунда, когато е на свобода. Така се и случва, но самите отношения не продължават много дълго. Марешка забременява, но Симонети е преследван от миналото си и бедите не спират да идват една след друга.

Започват обидите, като дори му измислят прякор „Президентът на цената на картофите“. Неприятната ситуация продължава с факта, че мъжът така или иначе се опитва да открие някакви по-специални действия и да намери някакъв отговор, но ситуацията продължава да е точно толкова лоша. Една вечер в местната кръчма Паскуале отново хванаат на подбив и избухва, сбива се с бившия си партньор Антонио Еспосито и докато полицията дойде, шегаджията е отнесъл много сериозен бой. През 1955 г. идва времето на Еспосито, той наема местен убиец от противниковата гвардия и го изпраща по стъпките на картофения президент. Скоро вестниците съобщават за смъртта му, като най-покрусена остава Пупита.

Едва ли това е най-добрата новина, която бременна жена може и трябва да чуе, но вместо да страда, решава да преобърне своята мъка в насилие. Според показанията в съда, Еспосито е започнал да заплашва и нея – една особено груба грешка. Полицията нямало да свърши нищо – поне това е нейната версия – следователно назначава малкия си брат със задачата да открие и да убие мъжът, който е разрушил семейството ѝ. Що се отнася до Еспосито, той прекрачил всички граници и решил да посети гроба на своя приятел, точно когато и Марешка била там.

Срещата завършва с около 29 куршума в тялото на мъжа, всичките изстреляни от покрусената вдовица. Освен това делото се свършва посред бял ден. Пупета е медийна сензация през 1959 г., когато идва време за делото ѝ, младата красавица е в светлината на прожекторите, а журналистите раждат история след история относно нейното престъпно минало. Пред съдията ще сподели, че е търсила възмездие за смъртта на своя съпруг.

ca. 1954, Naples, Italy – When They Were Happy. Naples, Italy: Picture from archives, taken five years ago, at the wedding of Pupeta Maresca and Pasquale Simonetti. Called Pasqualone (Big Pasquale) for his bulk. He was a racketeer. She was a beauty queen of a suburban village of Naples. After a few months, Pasquale was killed. The widow „knew“ who was the man who ordered the killing. And a short time later Antonio Esposito lay dead when Pupetta took her vendetta. She is now on trial. – Image by © Bettmann/CORBIS

Допълва историята си с факта, че би извършила същото още един път, ако има такава възможност. Коментарът ѝ пред медиите е, че това е убийство по любов, но и защита от главорезите. Марешка ражда момченце Паскулино – малкият Паскуале. Журито не е особено очаровано от защитата ѝ, но майката трябва да излежи 14 години в затвора. Официално лежи само няколко години, след това е освободена от морална гледна точка като жена на честта, ала това е последното, което човек ще види от нея.

Според историята, Пупета е гледала детето няколко години в затвора и най-накрая го прибира със себе си у дома. Не е необходимо много време, за да се озове в престъпния свят. Запознава се с Умберто Аматуро – трафикант на оръжие и наркотици. Оказва се, че е доста опасен човек, но пък това не му пречи да бъде джентълмен с вдовицата. От него Пупита има близнаци. Оказва се, че жената не избира нещо по-различно от покойния Паскуале. Според някои журналисти, изборът на Умберто не е случаен – той е един от най-ценните и агресивни хора на новата фамилия. През 1981 г., при това на Коледа, поставя бомба пред дома на противника си, за да го провокира. Освен това е замесен в убийството на криминалния психиатър Алдо Семерари.

За да добием представа за Умберто, нека просто заявим, че обезглавеното му тяло е открито пред двореца Кутоло на 1 април 1982 г. За съжаление и той няма да издържи много дълго време. През 1974 г. Паскуалино е причакан на улицата и убит от засада. Марешка подозира своя собствен втори съпруг. Причините за това твърдение са доста, Умберто постоянно се карал с момчето, но полицията официално го отписва като заподзорян. Двамата остават заедно до 1982 г.,  когато тя започва да се оплаква от домашен тормоз. Същата година избухва гангстерската война между семействата.

Убийствата започват да се случват почти всеки ден . Марешка официално дава пресконференция, за да подчертае какви са отношенията с противниците и да обясни своята връзка с мафията. Напомня, че никога не е имала добри отношения с правосъдието и е била наказвана неправомерно. Сега обаче съди карабинерите за убийството на мафиоти, като не вижда никаква справедливост. Такава има в делото срещу нея и Умберто за убийството на д-р Семерари, за който двамата прекарват още 4 години в затвора. Освобождават я поради липсата на доказателства или по-скоро, поради оттеглянето на показанията.

Завръща се обратно в Соренто, Италия и до днес продължава да живее там. В момента е известна като поп-икона – победителка в конкурс за красота и бос на организирана престъпна група. Една от най-интересните изяви е сериалът, който правят за нея през 2013 г. Авторът Тонино Палмезе признава, че е искал да заснеме филм за Матилде Сорентино или Тереза Буонокуоре – двете обаче са мъртви. Единствената оцеляла е Марешка, която не се притеснява да разказва своя живот, при това с най-пикантни истории. Освен това днес е готова по всякакъв начин да вземе пари и да ги използва по възможно най-добрия начин.  В момента не е толкова успешна, колкото е била в миналото.

 
 
Коментарите са изключени за Пупета Марешка – дамата, която изстреля 29 куршума по убиеца на съпруга си