Пропадането на пътя за Банско – катастрофално за зимния сезон

| от |

Поне месец ще отнеме ремонтът на пропадналата подпорна стена.

Пътят между Симитли и Банско пропадна. Обилните дъждове срутиха подалата подпорна стена на „Предела“. От агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) вече са започнали проучване на трасето и ремонтни дейности, които най-вероятно ще продължат до края на ноември. Инцидентът става седмици преди старта на зимния сезон.

Проблемният участък е факт от няколко години. Последните дъждове обаче се оказаха фатални. Още вчера се отвориха първите процепи, а рано сутринта 35-метровата подпорна стена буквално рухна и отвори огромна дупка. В едно от най-активното туристическо време за Банско и Разлог притесненията са, че това ще повлияе на зимния сезон.

Преди седмица от АПИ предупредиха, че пътят е опасен и е необходимо спешен ремонт. Липсата на около 600 хил. лв. се оказаха фатални. Часове след инцидента обаче инженерни и геодезични екипи започнаха проучване на терена.

Според специалистите изграждането на една такава подпорна стена с дължина минимум 40 м и височина 5 м ще отнеме поне един месец.

Въпреки че пътят е с повишена опасност, едното платно остава отворено. Няма въведена забрана за тежкотоварни автомобили. От тази вечер движението ще се регулира със светофарна уредба.

Съветът към шофьорите обаче е, ако пътуват за Банско, да избират обходните трасета през Юндола и Папаз чаир./News7

 
 
Коментарите са изключени за Пропадането на пътя за Банско – катастрофално за зимния сезон