Премахването на роуминга се отлага

| от |
Нов проектозакон ще забави процедурата, която очакваха всички потребители в ЕС

Нов проектозакон може да отложи предвижданото отпадане на роуминга за клиенти на мобилни оператори от Европейския съюз, съобщава изданието EurActiv.

В проекта, изготвен от Италия във връзка с роуминга в ЕС, изобщо не се споменава предложената от Европейския парламент дата 15 декември 2015 г., когато трябваше да бъдат премахнати таксите.

Изданието посочва, че проектът най-вероятно ще бъде ревизиран. Обсъждането по него започва от утре (25 септември) в Брюксел.

Предложението на Италия предвижда само постепенно редуциране на таксите за роуминг с цел постигане на „роуминг като у дома“ („roam like at home“ – RLAH), тоест операторите да таксуват клиентите си по основните им тарифи, дори, когато са в чужбина.

Източници от телекомуникационния сектор признават, че отпадането на плащането на роуминг не подлежи на съмнение и е въпрос на време, но преждевременното премахване като финансов източник, би затруднило операторите да инвестират в по-бързи мрежи.

Роуминг таксите са многократно намалявани с Европейската комисия още от 2007 г. насам. През юли таксите за уеб браузинг бяха намалени наполовина, а цената на обажданията падна с една четвърт.

През април пък евродепутатите приеха проектозакон, според който тези такси ще изчезнат напълно до 2016 г., с което беше направена първата стъпка от законодателната процедура. / News7

 
 
Коментарите са изключени за Премахването на роуминга се отлага