Правилото за петте секунди наистина действа

| от |

Правилото според което, ако някаква храна падне на пода, и бъде вдигната преди да е престояла пет секунди, тя няма да бъде заразена от микроби, наистина действало, пише в. „Дейли мирър“. До този извод стигнали студенти по биология от университета „Астън“ в Бирмингам, ръководени от проф. Антъни Хилтън. От проведените опити проличало, че факторът „престой“ бил от съществено значение за заразяването с микроорганизми. Екипът направил експерименти колко бързо могат бактериите, и по-специално тези от вида E-coli, да достигнат до повърхността на печени филийки, на макарони и на някои залепващи храни.

food-floor

Студентите експериментирали и с различни подови настилки. Изненадващо, килимите се оказали най-безопасни откъм скоростно заразяване.

„Консумирането на храна, паднала на пода, все още носи здравни рискове от инфекция, заключава проучването. От съществено значение е какви бактерии присъстват на подовото покритие. Но все пак можем да кажем, че „правилото за петте секунди“, според което бактериите нямат време да се „покатерят“ по храната, не е съвсем лишено от основание, както се смяташе досега.“

 
 
Коментарите са изключени за Правилото за петте секунди наистина действа