Една много специална рецепта на Невена Христова.
Понякога изпадам в кулинарен амок - пълен блокаж откъм идеи какво да приготвя за вечеря. Но има една бърза рецепта, която стои винаги в задния джоб, с лесно приготвяне и почти винаги налични продукти (поне у нас). Пилешки бутчета със зеленчуци – обожавам ги наред с пастата, мусаката и пълнените чушки ;)
Необходими продукти (ориентировъчно, че импровизирам за по-добри резултати, както и вие можете да добавите такива зеленчуци, каквито обичате):
Пилешки бутчета
Картофи 3-4
Морков
Гъби 4-5
Броколи 4-5 клончета
Масло
Малко бяло вино, вода
Сол, черен и червен пипер, риган, чубрица и вегета
Нарязвам картофите на едри полушайби, морковите на малки кубчета и ги слагам в йенска тенджера. Добавяме гъбите на филии, броколите и овкусяваме с подправките. Бутчета ги подправяме със солта и черния пипер, вегетата и отупвам леко с червен пипер. Поставени в йенската, нареждаме масло върху месото и малко въху зеленчуците, добавяме виното и малко вода и пека в загрята фурна на 220•.
Ползвам капака за половин час първоначално, след това обръщам месото и без капак за още толкова. Или докато се опече ;) Лично аз, оставям кожата на пилето, защото става толкова хрупкава, че няма как да я изхвърлиш (колкото и да е вредна).