shareit

„Пепеляшка“: Приказката е възможна

| от |

Когато някой ти каже, че ще прави адаптация по известна приказка, неибежно е първо да се почувстваш покрусен и ограбен. Първо, защото това ще е представата на някой друг за история от детството ти, а не твоята и второ, модерното кино има вредния навик да се позовава на една приказка, вместо да я адаптира. Съответно, онова което виждаш като краен резултат е толкова различно от историята, която си спомняш като дете, че ти иде да се разплачеш с глас. Всички си спомняме тъжния опит със „Снежанка и Ловеца“ преди няколко години. Никога няма да забравя разочарованите лица на хората, с които заедно напуснахме зала 3 в Mall of Sofia в онзи злощастен следобед.

CINDERELLA

Слава Богу, случаят с „Пепеляшка“ не е такъв. Това е третият касов проект на Кенет Брана и явно три наистина е на късмет, защото този път той се е справил много добре. Вие сега бихте казали, че всеки би се справил добре с „Пепеляшка“, но бъркате. Същото би важало за „Хензел и Гретел“, „Снежанка“ и прочие, но опитът ми показва, че ако нещо може да бъде направено на пух и прах, то значи някой режисьор вече го е правил в ерата на 3D киното и свободните интерпретации.

Брана е ангажиран след като предишният избран режисьор – Марк Романек се отказва, заради творческия различия с екипа на „Дисни“. Сър Кенет поема магическия кораб и започва кастинга. В начало ролята на Пепеляшка е предложена на Ема Уотсън и по-добре, че тя отказва. В последствие са каствани безкрайно много актирси, докато не се се стига до правилния избор – Лили Джеймс. Неизвестна британска актриса, която хората са гледали с роля в сериала „Имението Даунтън“. От друга страна Чаровния Принц е предложен на Ричард Мадън, който феновете още оплакват след смъртта на Роб Старк в „Game of Thrones“. Истината е, че двамата са прекрасна двойка на екран и между тях има страхотна химия.

Cinderella osnovna

Златните попадения в каста обаче са в Кейт Бланшет като Злата Мащеха, Хелена Бонъм Картър като Добрата Фея Кръстница, Стелан Скарсгаард като Дукът, Софи Макшира от „Имението Даунтън“ като злата доведена сестра на Пепеляшка – Дризела и прекрасният Дерек Джайкоби като Краля. Оттук нататък следва само да се направи една красива приказка. И екипът на „Дисни“, воден умело от сър Кенет Брана, го постига с лекота и много пари, разбира се. Светът, който са създали е цветен, магически и красив. И по-важното – отговаря на приказката, като леко мръдва от оригинала, за да допълни с няколко логически извъртания. Няма вълшебни птички (само мишки), песни без причина или зализани младежи. За сметка на това, Кейт и Хелена са великолепни и подхождат с чувство за хумор към персонажите си, а младата Лили е красива и нежна в синята рокля на Пепеляшка.

CINDERELLA

Накрая само ще спомена, че „Пепеляшка“ е приказка, която е останала в сърцето на всяко момиче, не заради принца или бала, а защото ти показва, че дори в най-тъмните моменти винаги има надежда, дори и когато всичко изглежда лошо и гадно, нещата се нарежда и най-важното, каквото и да ти се случва, знай, че то е с причина. Та, заради това, „Пепеляшка“ винаги си заслужава да се види на кино. Освен това го има със субтитри и дублиран, в случай, че решите да го гледате с някой под 10 години. А в началото има и кратко включване от „Frozen“ и тяхната втора част – „Frozen Fever“.

CINDERELLA

Пепеляшка“ е по кината от днес.

 
 
Коментарите са изключени за „Пепеляшка“: Приказката е възможна