shareit

Париж и Брюксел: връзките между двата атентата

| от chronicle.bg |

С разкриването на все повече информация около терористичните атаки в Брюксел, се появява все по-ясна връзка между хората, които стоят зад взривовете в белгийската столица и ислямистката клетка, която стои зад атентатите в Париж от миналия ноември, при който загинаха 130 души.

Скоро след атаките от 13 ноември стана ясно, че няколко от атентаторите са от Белгия и част от бомбите са направени в апартамент в Брюксел. За кървавите нападения и на двете места отговорност пое „Ислямска държава“, няколко души са свързани с планирането и организирането и на двете терористични атаки.

Наджим Лашрауи

Наджим Лашрауи

В деня, преди атаките в Брюксел, белгийската полиция обяви името на Лашрауи като заподозрян за атаките в Париж. Той все още се издирва от властите. Белгийски гражданин от брюкселското предградие Схарбек, Наджим Лашрауи е издирван и заради взривовете в Брюксел.

Възможно е той да е бил експертът по оръжията на белгийската ислямистка клетка и според непотвърдена информация той е третият от заподозрените за атаките на летище Завентем. Властите обаче все още не потвърждават подобна информация.

ДНК-то на Лашрауи беше открито в брюкселски апартамент, използван от парижките атентатори преди атаката от 13 ноември. До тази седмица той беше известен единствено с псевдонима Суфиян Кайал, защото е наел апартамента под фалшиво име.

Лашрауи е израснал в северния район Схарбек и се е присъединил към „Ислямска държава“ в Сирия през 2013 година. Върнал се е в Белгия през септември 2015. Той е бил в колата заедно с двама други белгийци, които са били спрени от полицията на границата между Унгария и Австрия, но им е било позволено да продължат пътуването си. Единият от тях е Салах Абдеслам, а другият – Мохамед Белкаид. Тримата са били заедно на 15 март, когато полицията нахлу в къща във Форест и застреля Белкаид.

Салах Абдеслам

салах абдеслам

Салах Абдеслам е неразривно свързан с планирането и провеждането на атаките в Париж, при които брат му Ибрахим се самовзриви. След това изчезна за месеци, преди да бъде заловен в брюкселския квартал Моленбек на 18 март – три дни след убийството на Белкаид. Абдеслам е отраснал в Моленбек.

Предполага се, че е бил част от белгийската клетка на „Ислямска дуржава“, изготвяла план за терористична атака по Великден, но когато е бил заловен, атентатът е направен по-скоро. Полицията даде да се разбере, че той им помага с информация и неговите ислямистки сътрудници са се притеснили, че прикритието им е свалено.

Преди атаките в Париж Абдеслам е направил няколко пътувания из Европа и се смята, че е експертът по логистика в центъра на ислямистката клетка в Белгия.

Той е спрян от полицията в Югозападна Германия в началото на октовмри с друг заподозрян, представял се като Монир Ахмед Алааж, известен и като Амин Шукри. Той беше заловен с Абдеслам в петък (18 март), но засега не е издал много на полицията.

Халид и Брахим ел-Бакрауи

Братята Бакрауи са се самовзривили в Брюксел на 22 март: Брахим – на летището Завентем, а Халид – на метростанция Маалбек. Брахим е осъден на 9 години затвор за обир с оръжие през 2010 година, а брат му има присъда за 5 години заради кражба на кола през 2011 година.

Халид ел-Бакрауи (27 г.) е наел апартамента в Брюксел, в който беше застрелян Белкаид на 15 март – това показва явна връзка между него, Салах Абдеслам и парижките атаки.

Полицията е издирвала братята Бакрауи, когато е нахлула в апартамента. Предполага се и че Халид ел-Бакрауи е наел апатамента в Шарлероа в Белгия, където са се срещали белгийските ислямисти, участвали в парижките атентати.

В него са открити следи от братята Абдеслам и атентатора от Стад дьо Франс, както и от приемания за лидер на групата, и от Шакриб Акру – и двамата загинаха при полицейска акция в Сен Дени в Париж, дни след терористичните атаки.

Това показва ясна връзка между парижките атаки и брюкселските атаки.

Мохамед Абрини

мохамед абрини

Следата на този заподозрян за парижките атаки се губи, но издирването му продължава. Полицията на два пъти го свърза с издирването на Лашрауи в дните преди атентата в Брюксел и има спекулации, че е играл активна роля и в Брюксел.

Той е приятел на Салах Абдеслам от детството в Моленбек и преди парижките атаки на 13 ноември е карал на два пъти братята абдеслам от Белгия до Париж и обратно на 10 и 11 ноември.

Той е забелязан на бензиностанция по пътя към Париж и е шофирал Рено Клио – кола, използвана в нощта на атаките от 13 ноември. Какво се е случило с него след това – не е ясно.

 
 
Коментарите са изключени за Париж и Брюксел: връзките между двата атентата