shareit

 Папа Франциск свика консултативен съвет за кризите в Близкия изток

| от |

Папа Франциск пожела публична асамблея, посветена на канонизирането на двама блажени, да прерасне в закрито заседание на високо равнище за кризите в Близкия изток.

Консисторията (от латински consistorium) в Римокатолическата църква е консултативен съвет, съставен от най-високопоставени клирици, на който папата съобщава новите назначения на овакантени кардиналски постове, но също го използва като съвещателен орган при вземането на важни решения. Тя бе свикана в понеделник, за да одобри обявяването за светии на двама блажени. Във встъпителното си слово папа Франциск обяви и друга цел.

„Непосредствено след закриването на третата извънредна генерална асамблея на Синода на епископите, отредена на семейството, пожелах да посветя тази консистория не само на някои каузи за канонизиране, но и на друга тема, която ми е много присърце – Близкия изток и най-вече положението на християните в региона. Както многократно съм заявявал, ние не можем да се примирим с мисълта за Близък изток без християни, които от две хиляди години изповядват името Христово. Последните събития, особено в Ирак и Сирия, са много тревожни. Свидетели сме на терористично явление с невъобразими досега размери.

Изглежда сякаш е загубено всякакво самосъзнание за ценността на човешкия живот, сякаш човекът няма никакво значение и може да бъде жертван за други интереси. За съжаление всичко това става при безразличието на много хора. Тази несправедлива ситуация изисква не само нашата постоянна молитва, но и подобаващ отговор от страна на международната общност,“ заяви папата.

След това 86 кардинали и патриарси от източните обреди на католицизма, повечето от които се намираха във Ватикана за участие в Синода на епископите, се оттеглиха на закрито заседание, председателствано от папата. Пресцентърът на Светия престол разпространи много кратко резюме на обсъдените основни теми, свързани с обстановката в Близкия изток. Директорът на пресцентъра и официален говорител отец Федерико Ломбарди уточни, че хипотезата за визита на папа Франциск в Ирак е постоянно присъстваща тема, но в момента няма нищо конкретно или скоро предстоящо. Той посочи, че държавният секретар (съпоставим с премиер в светска държава) кардинал Пиетро Паролин е изнесъл основния доклад, последван от 27 изказвания, които показали „колко високо е оценен докладът“.

„По-специално стана дума за отзивчивостта и добрите взаимоотношения с другите вероизповедания и с източноправославните предстоятели, които защитават интересите на християните,“ заяви отец Ломбарди.

Според изтекла от консисторията информация държавният секретар е очертал конкретни становища и мерки, произтичащи от състоялото се в началото на месеца съвещание на висши ръководители и дипломати на Ватикана, посветено на обстановката в Близкия изток. Кардинал Паролин се е обявил против едностранни военни намеси. Той е наблегнал на диалога с Исляма, при който да се изисква от мюсюлманските духовни лидери да се дистанцират от така наречения Халифат и да допринасят за утвърждаването в лоното на Исляма на разграничение между религия и държава.

Призовал е също така да се помага на християните и на другите религиозни малцинства в кризисните райони да не емигрират. Държавният секретар е предупредил католическите духовници в Близкия изток „да не се оставят под попечителството и закрилата на поредните политически или военни власти“.

Източниците изтъкват онази част от доклада на кардинал Паролин, която засяга употребата на сила. Изразеното становище било, че е законно да бъде спрян агресорът, но само при зачитане на международното право. Съвсем ясно се видя – е казал той – че решаването на проблема не може да се сведе единствено до ответни военни мерки, а трябва да се подходи по-адълбочено, като се започне с първопричините, които се експлоатират в полза на фундаменталистката идеология. Наблюдателите тълкуват това становище като напомняне за последиците от предишната военна намеса в Ирак.

Ватиканският държавен секретар е използвал навсякъде формулировката „така наречената Ислямска държава“, за да обозначи терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД), която възниква като „Ислямска държава в Ирак“ (ИДИ), а сега се именува още „Ислямска държава в Ирак и Сирия“ (ИДИС) и „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ). Той е призовал да се обръща внимание на източниците, които подкрепят терористичните действия на ИД чрез почти открита политическа поддръжка, незаконна търговия с петрол и доставки на оръжие и технологии.

Кардинал Паролин е изтъкнал необходимостта от привличането на Иран за участие в уреждането на кризите в Сирия и Ирак, както и в борбата срещу „Ислямска държава“.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за  Папа Франциск свика консултативен съвет за кризите в Близкия изток