shareit

Отбор от бежанци ще се състезава на Олимпиадата

| от chronicle.bg |

Отбор от най-много десет бежанци ще бъде допуснат до участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август, съобщи президентът на МОК Томас Бах.

Отборът, който беше одобрен от изпълнителното бюро на МОК под името ROA (Олимпийски спортисти бежанци), ще бъде селектиран измежду 43 перспективни състезатели. Те вече са набелязани от МОК и получават средства, за да тренират.

Критериите за номиниране включваха наличието на определено спортно ниво, официален статут на бежанец от ООН, лична история и др.

„Нямаме цел, отговори Бах на въпрос колко спортисти ще попаднат в отбора. – Зависи до голяма степен от спортните им умения. Отборът може да включва между петима и десетима спортисти, вероятно.“

Стотици хиляди бежанци, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан, преминаха през Балканите по пътя към Западна Европа в последната над една година.

„Като приветстваме ROA на олимпийските игри в Рио, искаме да изпратим послание на надежда към всички бежанци по света, заяви Бах. – Без да имат национален отбор, без да имат флаг, под който да преминат, без национален химн, тези бежанци ще бъдат приветствани на Олимпийските игри под олимпийския флаг и олимпийския химн.“

Бежанският отбор ще бъде настанен в олимпийското село заедно с останалите национални отбори и ще влезе на стадиона предпоследен на церемонията по откриването. Последни по традиция са домакините.

„Този отбор ще бъде третиран по времена на Олимпиадата както всеки друг. Те ще се наслаждават на привилегиите, които имат всички останали отбори и спортисти“, добави той.

 
 
Коментарите са изключени за Отбор от бежанци ще се състезава на Олимпиадата

Повече информация Виж всички