shareit

Никола Саркози обеща референдум за имигрантите, ако бъде преизбран

| от chronicle.bg |

Бившият френски държавен глава Никола Саркози заяви, че ако стане отново държавен глава на Франция на изборите догодина, ще организира два референдума – за имиграцията и за интернирането на лица с досие в разузнавателните служби.

Саркози заяви в интервю за телевизия Франс 2, че ще поиска мнението на французите за „преустановяване на автоматичното право“ на събиране на семействата на имигранти и за възможността властите да налагат административно интерниране на най-опасните лица, за които разузнавателните служби смятат, че са заплаха за националната сигурност.

Саркози уточни, че интернирането ще се решава от „министъра на сигурността“. Такова министерство в момента няма във Франция.

„Има демографска експлозия в Африка, където населението ще се удвои за 30 години. Поради това смятам, че вече няма да можем да приемаме автоматичното събиране на семействата за чуждестранни граждани на страни извън ЕС“, изтъкна Саркози.

„Имаме огромен проблем с неработещата републиканска интеграция“, добави той.

По повод втория референдум за интерниране на опасни за държавата лица Саркози заяви, че „предвид сериозността на ситуацията да се даде думата на народа означава да се избере демокрацията“.

Саркози уточни, че ако стане президент на изборите през май, тези два референдума ще се произведат на втория тур на парламентарните избори, който е насрочен за 18 юни.

Никола Саркози участва в първичните избори на десницата за издигане на общ кандидат за президент. В момента той е изпреварван в социологическите проучвания от бившия премиер Ален Жупе.

 
 
Коментарите са изключени за Никола Саркози обеща референдум за имигрантите, ако бъде преизбран