Най-после: робот глади и сгъва прането

| от chronicle.bg |

Хората отдавна разчитат на машини, за да перат и сушат дрехите си, но сгъването им досега оставаше занимание, извършвано на ръка. Нещата обаче ще се променят благодарение на специален робот, който ще ги отмени в тази често досадна задача, пише Daily mirror.

Роботизираният домашен асистент е разработен от американската компания FoldiMate.

Високият над 90 сантиметра робот е оборудван с редица таблички, в които след изпирането им се поставят смачкани дрехи като ризи, блузи, панталони. Машината старателно ги хваща с роботизираните си ръце, сгъва ги и ги „поднася“ под формата на спретнат куп. Роботизираният помощник функционира и като ютия, премахвайки на изхода с помощта на пара гънките от дрехите.

От компанията съобщават, че на робота са необходими 10 секунди за сгъването на всяка дреха. В зависимост от вида им, в табличките могат да бъдат поставени между 15 и 20 дрехи. Недостатъкът на робота е, че не може да сгъва твърде големи или малки артикули като спално и долно бельо.
Въпреки че концепцията е семпла, екипът на фирмата е посветил години на разработката на специалния робот за сгъване на пране.

Очаква се уредът да струва между 700 и 850 долара, но на хората, които смятат, че с негова помощ ще пестят време, цената едва ли ще се стори толкова висока. Роботът ще бъде пуснат в продажба за домакински цели през 2018 г. Компанията ще приема предварителни поръчки от 2017 г.

 
 
Коментарите са изключени за Най-после: робот глади и сгъва прането