shareit

Може да не се строи нов лифт в Банско, твърдят еколози

| от |

Еколози настояха да бъде спряно одобрението на новия план за управление на Националния парк „Пирин“. Според природозащитници, ако се организира по-добре работата на сегашните съоръжения на ски пистите, не е необходимо да се изгражда нов лифт, предаде БНР.

Природозащитни организации настояха концесионната такса за ски пистите в Банско да не е обвързана само с декларираните приходи.

Приложихме изчисление на метода въз основа на капацитета на съоръженията, който възлиза, да кажем, около 20 000 човека на час, и съгласно методиката в концесионния договор сумата, която държавата трябва да получава по тази методика, беше над един милион лева, което е три пъти повече от което последната година е платено в размер на 270 000 лева, обясни Александър Дунчев от организацията Световния фонд за дивата природа.

Еколози заявиха, че подготовката на новия план за управление на Пирин е незаконно, тъй като не е направена екологична оценка. Разработването на плана се финансира с европейски средства по програма „Околна среда“.

При положение че в този план за управление се предвиждат строителство, сеч на гори и ловуване, трябва да има оценка доколко тези дейности ще имат въздействие върху околната среда, каза Андрей Ралев от сдружение „Балкани“.

Настояването на нов лифт на ски пистите в Банско е от няколко години. В края на 2012-а местни жители протестираха и блокираха пътя, като поискаха от тогавашното правителство на ГЕРБ да позволи изграждането на още един кабинков лифт, нови писти и по-широка ски зона.

 
 
Коментарите са изключени за Може да не се строи нов лифт в Банско, твърдят еколози