Модерните диети са измислени през Средновековието

| от |

Screenshot_6Най-модерните диети, следвани от днешните знаменитости, били разработени от монаси още през Средновековието, пише в. „Дейли мейл“.

Изданието цитира историка Андрю Йотишки от университета в Ланкастър, който твърди, че модерните хранителни режими като диетата „5:2“, към която се придържа Бионсе, била много близка до тази на средновековните монаси.

Те я използвали за прочистване на тялото и духа. Йотишки е автор на книгата „Готварската книга на отшелниците“. Ученият се натъкнал на средновековни рецепти, които са твърде актуални в наши дни. Сред тях фигурирали някои яхнии и хлебни супи.

Семплият хранителен режим на монасите и техните пости много напомнят днешните програми за сваляне на килограми, следвани от световни знаменитости.

Идеята на диетата „5:2“, на която е фен и Бенедикт Къмбърбач, е да се яде пет дена и да се пости два. Тя препоръчва да се ограничаваме в дневен прием от 500 калории в два непоследователни дни от седмицата. Някои изследвания установиха, че постите веднъж или два пъти седмично предпазват мозъка от някои заболявания, сред които и болестта на Алцхаймер.

Диетата DODO /Day on Day off/, която следва подобна на „5:2“ схема, също е била изпробвана от средновековните отшелници. А традицията им сами да си отглеждат продуктите, които готвят, днес се препоръчва от много топ готвачи от калибъра на Хю Фърнли Уитингстол.

„Постите са били важна част от живота на монасите, изтъква Йотишки. За тях това е било по-скоро духовен акт, отколкото начин за отслабване. Но при все това те са били много внимателни относно това каква храна консумират. И до днес постенето се счита като един от най-добрите способи за прочистването на организма.“

 
 
Коментарите са изключени за Модерните диети са измислени през Средновековието