shareit

Много страни по света не посрещат Новата година на 1 януари

| от |

България, както и останалите държави, приели Григорианския календар, посрещнаха тази нощ Новата година.

В някои части на света обаче тя продължава да настъпва на други дати.

В страните, в които Новата година настъпва в съответствие с лунния календар, празникът няма фиксирана дата, защото се отбелязва през първото пролетно новолуние, т.е. 21 януари – 20 февруари. Тогава тя ще бъде посрещната в Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея, Монголия, в това число и сред привържениците на будистката религия.

Празникът Холи, Индийската Нова година, пък настъпва на 24 февруари.

На 21 март – Нова година честват в Афганистган, Таджикистан, Пакистан, Ирак и страните от Централна Азия, живеещи по персийския календар.

Любопитна е традицията в Шри Ланка, Непал и Лаос. Те посрещат новата година 14 април с първите лъчи на изгряващото слънце, а не в полунощ. Първият ден от новата година при тях се нарича Денят на цветовете.

Интересен е и случаят в Тайланд, където през 1940 г. властите приемат решение за отбелязване на Новата година на първи януари, но местното население продължава да чества празника през април.

През лятото – на 16 юли – са посрещали новата година маите и този празник продължава да се спазва на много места в Мексико и Гватемала.

Отново през лятото – на 30 август е Новата година по календара на Древните египтяни. Тя се празнува и днес в Джибути и Нигер.

На 1 септември настъпва Новата година в Сирия.

През първата половина на септември юдеите отбелязват своята Нова година (Рош Ашана), която бележи раждането на света.

За мюсюлманите първият ден от месеца Мухарам означава, че е настъпила тяхната Нова година, или Хиджра; през тази година това вече стана на 25 октомври, във всяка следваща година датата се измества напред с 11 дни.

 
 
Коментарите са изключени за Много страни по света не посрещат Новата година на 1 януари