shareit

Милиони сървъри Windows 2003 са под угроза

| от |

Спирането на поддръжката на Windows Server 2003 през юли ще се превърне в най-голямата заплаха за ИТ сигурността през настоящата година, пише TechNews.bg.

Прекратяването на техническата поддръжка на операционната система Windows Server 2003 ще стане най-голямата заплаха за компютърната сигурност тази година, алармира експерт от компанията Camwood, цитиран от TechRadar.com.

Microsoft вече обяви, че ще спре обновленията на сървърната ОС през юли 2015 г. Този ход на софтуерната компания ще изложи на риск милиони сървъри по целия свят, работещи под управление Windows Server 2003, твърди Camwwod.

Спирането на техническата поддръжка е политика на Microsoft, която цели да стимулира потребителите да преминат към по-нови софтуерни продукти. Според анализа на Camwood, от действията на Microsoft спрямо Windows Server 2003 ще пострадат между 2,6 и 11 млн. потребители по целия свят.

Прекратяването на поддръжката от страна на Microsoft означава, че откритите в Windows Server 2003 дупки в сигурността няма да се затварят, а защитата от неупълномощен достъп до системата ще падне изцяло върху плещите на потребителите.

Възможно е Microsoft да продължи да поддържа системата Windows Server 2003, но само чрез платени обновления. Компанията вече има подобен опит и много потребители, в частност корпоративни, са готови да платят за т.нар. „пачове“, за да отложат миграцията към нов софтуер, която често е свързана с колосални разходи за обновяване на целия компютърен парк.

Много от настоящите потребители на Windows Server 2003 предпочитат преход към облака и сключване на договори с компании, които доставят услуги за виртуални клауд сървъри, сочат проучвания. Виртуализацията ще стане още по-популярна след прекратяване на поддръжката на операционната система на Microsoft.

 
 
Коментарите са изключени за Милиони сървъри Windows 2003 са под угроза

Повече информация Виж всички