Марс, Земята и Слънцето ще бъдат на една линия през уикенда

| от chronicle.bg по БТА |

Марс, Земята и Слънцето ще се подредят идеално на една линия на небето в неделя сутринта, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на НАСА.

Явлението се нарича опозиция или противостояние, защото Марс и Слънцето ще са на противоположни страни на Земята. То може да се наблюдава рано сутрин, преди зазоряване.

Марс и Земята се подреждат така приблизително на 26 месеца. На 30 май обаче те ще се сближат максимално за 10 и половина години. Тогава Марс ще е на 75,3 милиона км от нас. При ясно време планетата ще се вижда през по-голямата част от нощта без телескоп или бинокъл.

Разстоянието между Земята и Марс варира и може да достигне 400 милиона км заради непрекъснато променящото се положение на двете планети, докато обикалят Слънцето по овалните си орбити.

Марс се е доближавал и повече до Земята. През август 2003 г. той беше само на 56 милиона км. Подобно сближаване обаче ще има отново чак след 300 г.

Този месец осигурява интересни спектакли за звездобройците. На 9 май Меркурий премина между Земята и Слънцето и приличаше на черна точка пред голямата ярка звезда. Явлението обаче можеше да се наблюдава само с телескопи.

 
 
Коментарите са изключени за Марс, Земята и Слънцето ще бъдат на една линия през уикенда