shareit

Кристалина Георгиева: ЕК няма да се поддаде на натиска на Турция за визите

| от chronicle.bg |

Европейският съюз няма да отстъпи пред Турция заради бежанската криза, заяви в специално интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Тя участва в изготвянето на доклад за разпада на хуманитарната помощ по света, а част от предложените в него мерки ще бъдат обсъдени на високо равнище в Истанбул следващата седмица. Георгиева обърна внимание, че радикализмът е пуснал много дълбоки корени и все по-често той е отговорен за изпадането на огромна част от населението в хуманитарна криза.

„Парите, които се дават за хуманитарна помощ са се увеличили от 2 млрд. долара през 2000 г. до 25 млрд. долара миналата година. Но в същото време нуждите много по-бързо растат по три причини – първата са бедствията. Климатичните изменения водят до това, че са по-чести, по-свирепи, виждаме го и у нас в България. Втората причина – екстремизмът, който прави конфликтите не само по-сериозни, но и по-трудно да се помага на хората, засегнати от тях. И трето – страните, които най-малко могат да си позволят, имат най-висок прираст на населението – страни, които самите попадат в зони на конфликти, на бедствия. Хората, нуждаещи се от помощ да оживеят, от 36 млн. през 2000 г. днес са 125 млн. души. Техният брой продължава да расте. Ако си ги представите като държава, това би била 11-ата най-голяма държава в света – между Япония и Мексико. Живот в страх! Децата особено ако са момиченца не ходят на училище, възрастните не могат да работят и това вече не е само проблем за тях. Едно от важните послания на нашия доклад е, че хуманитарните кризи много се промениха. Те преди време бяха временни, локализирани – нещо лошо се случва, идва помощ, нещата се оправят, животът се връща към нормалност. Днес те са много продължителни. Средното време, което прекарва един човек, загубил дома си в резултат особено на конфликт, днес е 17 години. В тези условия ние говорим за много крещяща нужда от финансиране, но говорим и че финансирането трябва да решава други проблеми, различни от тези, които сме решавали преди.“

Най-добрият подход към хуманитарните бедствия, е превенцията, изтъкна Георгиева. Всеки долар или евро, похарчени за превенция, спестяват 7, обясни тя. Трябва много по-сериозно да работим върху проблема, който води до конфликтите.

Трябва да се разшири много повече базата, от която идват средства за хуманитарна помощ. А това значи – да привлечем частния сектор и не само като благотворителност, а заради иновацията, която може да донесе. Да направим така, че мюсюлманските страни да дават повече. Имаме парадокс днес – 90% от хората, които са жертви на конфликти са в ислямския свят. 85% от хуманитарното финансиране идва от т. нар. традиционни донори, между които най-голям е ЕС. Третото нещо, което ние препоръчваме е малко повече иновации в хуманитарната помощ. Ние можем с новите технологии да кажем да вземем от всеки един билет за мач или за кино, или за концерт, мъничък процент. Парите, които имаме – тези 25 млрд., трябва да се ползват по-ефективно.

Европейската комисия няма да се поддаде на натиска на Турция по визовия въпрос, заяви заместник-председателят на Комисията Кристалина Георгиева. Изискването за биометрични паспорти не само ще повиши сигурността, но и ще намали броя на турските граждани, възползващи се от бъдещия безвизов режим, каза тя в интервю за „Хоризонт“.

 
 
Коментарите са изключени за Кристалина Георгиева: ЕК няма да се поддаде на натиска на Турция за визите

Повече информация Виж всички