shareit

Когато Майкъл стана Хари

| от |

Преди време беше обявено окончателно, че Майкъл Фасбендър в крайна сметка ще изиграе литературния персонаж Хари Хуле – известен детектив от поредица популярни книги на норвежеца Ю Несбьо. Книгата „Снежния човек“ е седма поред в поредицата на Несбьо и същевременно е първата, която ще получи свои собствен филм.

За филмиране на книгата се говори от няколко години, когато Мартин Скорсезе проявява интерес към нея. И да, „Снежния човек“ е най-добрата история в дългата поредица за Хари Хуле. Тя е мрачна, много скандинавска и истински плашеща. С минаване на годините Скорсезе така и не намира време обаче да задвижи проекта. Той все си стои някъде там отстрани с идеята да бъде фирмиран. През това време други студиа правят оферти на Несбьо за филми и дори сериал по книгите му, които набират все по-голяма популярност. Но когато Мартин Скорсезе е проявил интерес към теб, някак е редно да му дадеш време.

В крайна сметка проектът е задвижен в началото на тази година, когато студиото обявява, че Майкъл Фасбендър ще влезе в ролята на известния детектив и снимките ще се случат в родната на автора Норвегия. Не, Мартин Скорсезе няма да режисира. На стола на капитана сяда шведът Томас Алфердсон, от който ако не сте гледали адаптацията на скандинавски притеснилетен вампирски роман „Покани ме да вляза“ и изключително добрия „Дама, поп, асо, шпионин“ сте изпуснали.

Алфредсон има добър нюх за адаптации по книги и всеки, който е гледал неговото кино знае това. Мартин Скорсезе го знае, тъй като той не се отказва напълно от проекта, просто избира да го продуцира. И да, надзирава целия процес.

Малко за книгите

Поредицата на Ю Несбьо за детектив Хари Хуле стартира своето начало през 1997-а, когато излиза първата книга за него – „Прилепът“. Действието е позиционирано в Сидни, Австралия, а Хари Хуле – гениален детектив с проблеми с алкохола и прилична партньорка на име Елена, гони сериен убиец. Година по-късно излиза втората – „Хлебарките“, чието действие е в екзотичния Банкок, а две години по-късно и третата – „Червеношийката“, която връща Хари Хуле в родната му Норвегия и поставя началото на онова, което трябва да се случи и да избухне в лицето на читателя, опръскано с много кръв и злини в „Снежния човек“.

Някъде към 2000 година книгите на Несбьо вече са придобили популярността, която те и авторът им заслужават. Просто е въпрос на време Ю да стане рок-звезда в литературата, каквато е сега. А след филма популярността му само ще расте. И той заслужава всяка една похвала, която получава.

За автора и неговите книги

Ю Несбьо е норвежец. Бивш футболист и запален хардкор рокер. Има група и свири с нея по най-различни места. Включително е идвал и в България. Бандата му се казва Di Derre, в случай, че някой иска да я чуе или провери, и свирят активно от 1992-а насам.

Поредицата за Хари Хуле всъщност е първото нещо, с което Несбьо се заема и пише, след като осъзнава, че няма да направи кариера в спорта. И по-добре. Когато четеш норвежеца някак ти е ясно, че писането му се отдава по-добре от ритането на топка и макар спортът да е загубил един приличен футболист, то модерната криминална литература е спечелила великолепен писател. Което винаги е похвално. Желание да бъдат футболисти имат мнозина, качества да бъдат писатели – малко.

Когато Майкъл стана Хари

Ролята на Хари Хуле – детектив-алкохолик, с усет към престъпниците и тотално объркан емоционално, е роля, която заслужава да бъде дадена на някой наистина добър актьор. При това скандинавски тип. И някак Майкъл Фасбендър е първият и може би единствен мъж в Холивуд в момента, който отговаря на всички изисквания. Съжалявам, фенове на Александър Скарсгард, но това е самата истина.

Майкъл Фасбендър е първият избор за ролята на Мартин Скорсезе. Но тогава актьорът няма свободно време, за да я поеме. Проектът така или иначе започва да се бави, а Майкъл придобива все повече опит и популярност – и двете никога не са излишни. След изключителните му изпълнения в „12 години в робство“ и „Стив Джобс“ не е учудващо, че Скорсезе и Алфредсон отново се връщат към него като избор за Хари Хуле. Този път Фасбендър приема и заминава за студената Норвегия, за да влезе в образа на новия любим анти-герой на четящите. Самият филм пък се очаква да излезе в края на 2017-а.

За „Снежния човек“

Романът на Несьо, като повечето му неща в поредицата за детектива, е отделен криминален случай. За съжаление на почитателите, като в добрата литература, той неизменно е обвързан с останалите романи, с персонажите и историите в тях. Тоест, трудно ще разберете сюжета, ако не сте чели останалите неща. Не е невъзможно разбира се. Историята разказва за истински зъл сериен убиец, който избива по брутален начин жени, осакатява ги и ги аранжира със снежен човек, около тях. Страшен, притеснителен и добре написан, това са нещата, които важат не само за този роман на Несбьо, но и за цялата му поредица. Дали тя ще получи още филмови адаптации не се знае, но и един снежен човек понякога е достатъчен.

В галерията горе може да видите първите кадри от снимачната площадка в Норвегия от филма.

 
 
Коментарите са изключени за Когато Майкъл стана Хари