shareit

Когато хората спрат да си говорят…

| от |

„Смартфоните ни направиха тъпи”. Това заяви лондонския фотограф и блогър, който се подвизава под името Babycakes Romero Миналата година той направи серия от интригуващи снимки, която нарече „Смъртта на разговора”.

Babycakes Romero разкрива нагледно как традиционния социален етикет отстъпва мястото си на „скролването” със смартфона, докато накрая напълно изчезва.

Спомняте си за неговата фотосесия, в момента, когато видите как цяла група дами, излезли да празнуват Международния ден на жената 8 март, са се вторачили в телефоните си и скролват ли, скролват. Преди това успешно са минали през маникюр, педикюр, фризьор, гримьор и козметик и са тарашили магазините в продължение на дни с една едничка цел – да си направят снимка в заведението, маскирани като купонджии. И след това да застинат в същата „скрол” поза. А движението с палеца нагоре-надолу и обратно по дисплея на телефона вече се е превърнало в тик.

На снимките на Babycakes Romero не се вижда в какво толкова интересно са се вторачили хората. Обективът е материализирал неговите лични наблюдения за здравата хватка на „виртуалните прегръдки”, в която е пленено обществото . Целта на фотографа е да покаже как „свръхсоциалната” маса се е отдалечеила от класическите методи за комуникация. Според него една от причините за това е предимството, което дава анонимността на компютъра. Babycakes Romero смята, че по време на разговор очи в очи не можеш дълго да играеш роля или да се представяш за някой, който в действителност не си. Защото реалността няма апликации за редактиране на външния ти вид или вътрешния ти свят. И защото чрез компютъра нещата стават по лесно –та на кой му е нужна пунктуация и граматика при толкова много емотикони?!

Смартфоните вече са поканени на социалните събития, като сватбите например. Преди хората са сядали на една маса, хранили са се и са се смели въпреки че се виждат за пръв път – сега това дори изглежда твърде странно в нечии очи. Сега всички са забили поглед в телефоните и разговорът се свежда до това да покажеш нещо от екрана на телефона си на другарчето по стол.

В миналото е имало и хора, които е трябвало да работят повечко върху неформалните разговори, тъй като са имали проблем с комуникацията – и ако се справят с тази своя бариера в края на вечерта със сигурност са спечелили нови приятели. Смартфоните предлагат всякакъв тип виртуално приятелство и разговор.

Но сега смартфоните позволяват на хората и на секундата да решат да не участват в подобна комуникация. Докато някой говори, другият скролва ли скролва и деликатно излиза от темата.

Фотографът Babycakes Romero казва и че често минава покрай хора, които сякаш не присъстват в реалния свят – вместо това те са се „включили” в мрежата. Ежедневно става свидетел на ситуации, в които хората молят събеседниците си да спрат да бъбрят за малко само и само да си проверят съобщенията и известията в социалните мрежи. Други дори си взимат почивка на работното място, за да обърнат внимание на смартфона си. И старото поколение вече е също толкова обладано от виртуалния свят колкото и младото.

Смартфонът вече е едно прекрасно извинение за отдръпване от света като същевременно го наблюдаваш безучаствно. Този текст няма за цел да обиди никого, а само да констатира още веднъж, че съблазънта на „виртуалната прегръдка” е неустоима. Нека погледнем как изглежда всичко, казано до тук и да се замислим наистина ли смартфоните ни направиха тъпи?

13

 
 
Коментарите са изключени за Когато хората спрат да си говорят…