Кажи на майка си

| от Констанс Бонасьо |

С всяка изминала година се убеждаваш, че е добре да не ти се случва „каквото майка ти си мисли”. Поради градския ви живот, тя не се безпокои, че ще крадеш неузрели джанки или ще те погнат кучетата на овчаря. Поради напредването на възрастта, не я притеснява фактът, че може да си с мръсни уши, черни нокти и ненаписано домашно. А ти домашни вече нямаш, защото учиш от уроците на живота, пък те с нищо не те задължават.

Заради вселенските закони ни се случва това, което най-много искаме или това, което най-много ни плаши. А майка ти все дърпа дявола за неправилната опашка.

Ето от какво се страхува тя:

Може да отидеш на купон и да се напиеш

Ти не просто се напиваш, а направо се натряскваш. Возиш се в багажника на таксито, защото твърдиш, че там е по-удобно. Свил си се на кравай, защото не е изключено да те е малко срам, че счупи ценната ваза на домакинята. След като си сътворил маса безобразия, се прибираш жълт-зелен рано сутринта и разчиташ да получиш бъркани яйца с чили, препечени филийки и портокалов сок (3-4 литра). От само себе си се разбира, че повече така няма да правиш…до другия път.

Може да се събереш с лоши хора

Естествено, че ще се събереш. Още повече че и ти не си цвете за мирисане. Е, не си наркоман като Н. Не си бил в поправителното училище в Бойчиновци, пардон, възпитателно училище за ресоциализация от интернатен тип като И. Не си убивал, не си крал…Но никой не ти е обещавал, че няма да срещнеш „утайката на обществото”. А и от тези хора има какво да научиш.

Може да пътуваш на автостоп

Разбира се, че лятото така се предвижваш по морето. Чакаш до среднощ пред магазинчето в Бяла, за да слезеш до Дерето. Пътуваш с някакви трима съмнителни типове и си спомняш как една твоя приятелка скочила почти в движение, за да не осъществи прекомерна близост с потен, плешив чичко.

Майка ти не знае, че си пътувала с гаджето си 800 км на стоп в Турция. Там, където никой не прави това. Даже един от шофьорите се обади по телефона да каже, че е качил хора на стоп. Луда работа!

Може да попаднеш на опасно място

Опасни места Бог дал. Защо пък да не попаднеш? Когато реши да похарчиш парите от студентската бригада в Щатите за екскурзия в Коста Рика, нещата не изглеждаха безопасни. После, заради проблеми с визата те задържаха три денонощия на летището, та трябваше да обясняваш защо са ти нужни пари за нов билет. Или когато замина за остров Сен Мартен, продавайки колата си и се оказа, че има проблеми с престоя. Или когато се предвижваше със случайни лодки из Карибите, за да можеш да видиш „хвърчащи” рибки….Всъщност ти си хвърчаща!

Може да ти сложат „нещо” в цигарата

„Нещото” ти сама си го сви, но не ти хареса – беше спарено, кисело и тежко. Чак да не проумееш защо другите се хилеха така заразително, сякаш световни комедианти изнасяха представление и всяка думичка беше смешна, смешна до побъркване..

Може да правиш секс със „случаен” човек

Както знаем, случайни неща няма в този живот. И едва ли е проблем вече да се сближиш повечко с някого, когото за пръв път виждаш. Някои спят заедно цял живот и пак не се опознават.

Излагаш се на още много рискове, за изброяването на които няма да ни стигне времето, макар че годината е високосна.

Ако искаш, кажи на майка си за приключенията….

Аз лично, няма да й кажа!

 
 
Коментарите са изключени за Кажи на майка си