shareit

Какво стана с милиардите на Хауърд Хюз след смъртта му

| от |

През живота си Хауърд Хюз успява да направи своя портфейл един от най-дебелите в света. Не се знае точно колко пари има в момента на смъртта си, но десет години преди да умре, е принуден да продаде акциите си в авиокомпанията TWA… за 546 млн. долара (около 3,8 млрд. долара днес), което според някои е около 1/3 от целия му капитал.

Когато Хюз умря, имаше един проблем: той няма преки потомци или близко семейство, а не оставя и завещание. Поне това са принудени да заключат властите след дълго и изчерпателно търсене. След като се свързват с различните му банки, адвокати и служители, всеки хотел, в който някога е отсядал, публикуваха обяви в различни вестници и дори се консултират с ясновидец, те нямат друг избор освен да приемат, че уреждането на масивното богатство явно ще стане по трудния начин.

И така, къде отиват всички тези пари след смъртта му?

Повечето предположиха, че той би искал иска парите му да отидат в медицинския институт Хауърд Хюз. Известно беше, че той не искаше парите му да попадат в ръцете на някакви далечни роднини, но без твърди доказателства, далечни братовчеди и други подобни започнаха да се появяват отвсякъде.

Следва битка между временния администратор на капиталите на Хюз, неговия братовчед и адвокат Уилям Лумис, и ръководителите на Медицинския институт. Това беше междущатска война, тъй като Невада, Калифорния и Тексас претендираха, че са отговорни за разпределението на парите и собствеността на покойника, а всеки щат има свои закони за наследството.

Докато различните страни се борят помежду си, се появиха няколко различни завещания, но в крайна сметка са обявени за невалидни. Най-забележителното от тях бе документът от три страници, според който Мелвин Дъмар, служител на бензиностанция, трябва да наследи 1/16 от богатството на Хюз. Предполага се, че веднъж Дъмар взима на стоп Хюз и го откара до хотела му и Хюз му е толкова благодарен, че остави на човека огромна част от парите си. През 1978 г. това завещание е обявено за фалшификат.

Terry Moore (actress) 001

Тери Мур

След това започват да се появяват „съпругите“ на Хюз, възползвайки се от репутацията му на самотник, за да обяснят защо никой не е чувал за тях преди. Тери Мур, актриса, твърди, че се е омъжила за Хюз два пъти, но не предоставя никаква документация, която да подкрепи твърденията й. Всъщност през 40 години наистина е живяла с Хюз, но твърдението й, че не само са били женени, но никога не са се развеждали, е поставено под въпрос предвид факта, че се е омъжила три пъти след предполагаемия си брак с него. Независимо от това, тя най-вероятно излага добри аргументи или поне досажда на отговорниците по собствеността на Хюз толкова много, че те решават да й платят, само за да се отърват от нея. Така тя получава 400 000 долара. По-късно Мур пише книга, озаглавена „Красавицата и милиардера“, която става бестселър, вероятно допълнително пълнейки джобовете й.

Освен „съпругите“, разбира се, и извънреден брой „деца“ на Хюз решават да се появят. Едно твърди, че е резултат от отношенията на Хюз и – докато двамата летят на един самолет – дори и Иърхарт никога да не е имал деца. Поне две от „децата“ бяха чернокожи – те твърдят, че са били отхвърлени, тъй като Хюз е известен като доста голям расист.

След години на борба да разграничат хората с истински претенции от измамниците, които искат само да се възползват от ситуацията, голяма част от парите в крайна сметка отиват в Медицинския институт Хауърд Хюз. Значителна част от тях обаче отива и при различни наследници на Хюз. Според Wall Street Journal от капиталите му са били облагодетелствани около 1000 души, включително 200 далечни роднини на Хауърд. След монетаризиране на много от активите му, колективно им бяха присъдени около 1,5 милиарда долара.

Интересното е, че монетаризиране на цялото му имение не е приключва изцяло чак до 2010 – 34 години след смъртта му. Последното парче от цялата работа беше компанията му за жилищното строителство Summerlin. През 1996 г. Rouse Co. (сега General Growth) се съгласи да закупи земите на Summerlin по 14-годишен план за погасяване. С това най-накрая цялата сага със завещанието на Хауърд Хюз приключва.

Връзка на Хюз с Мелвин Дъммар също се описва и във филм – „Melvin and Howard“ – през 1980 г. Филмът е номиниран за няколко Златни глобуса и награда Оскар, а Мери Стивънбърг печели тези награди като за поддържаща женска ролята.

Хауърд Хюз е роден на Бъдни вечер през 1905 г. в семейство, което ръководи много успешен бизнес с петролни машини. Той наследиява бизнеса, когато навършва 18 години, защото родителите му бяха починали предишната година – и ей така, той става милионер. С новото си богатство Хюз решава да финансира няколко филма.

 
 
Коментарите са изключени за Какво стана с милиардите на Хауърд Хюз след смъртта му