shareit

Промените, които влизат в сила с новата година

| от chronicle.bg, по Guardian |

На 1 януари заедно с махмурлука, смяната на календара и мисълта, че остаряваме с още една година, се случва и друго – в сила влизат нови закони и регулации в целия свят.

От 1 януари 2016 година еднополовите съюзи в Естония са легални. Това е първата бивша съветска държава, която приема закон за еднополовите връзки. В този ден влиза в сила и забрана на вноса на определени турски храни в Русия, след като отношенията между двете държави се обтегнаха заради сваления СУ-24 над Сирия.

Холандските магазини вече няма да предлагат безплатни найлонови торбички.

Стокхолм и Копенхаген се подготвят да въведат проверки на самоличността за хората, които пристигат в Швеция от Дания. Това е един от основните маршрути на бежанците. Новите правила обаче влизат в сила чак в понеделник (4 януари).

В Делхи влизат в сила двуседмични ограничения на движението. Хората ще могат да пътуват с автомобилите си веднъж на два дни. Идеята е опит да се ограничи замърсяването в града. Това в кой ден кои шофьори ще могат да пътуват, зависи от регистрационните номера на колите – един ден се движат четни, един ден – нечетни номера.

В Япония се въвежда „Моят номер” – номер за социална осигуровка и данъчен регистър, който японците ще използват през целия си живот.

Във Франция ще бъдат наложени повече бюрократични пречки пред продажбата на кучета и котки, като за целта се въвежда регистрационен номер за продажбите, който трябва да бъде публикуван във всички обяви и реклами на животните. Законът цели да направи разделение между частните продавачи и лицензираните развъдници.

Друг закон, засягащ животните, влиза в сила в американския щат Илинойс. Забранява се оставянето на домашни любимци отвън при екстремни температури – високи или ниски. Забраната е въведена след няколко случая на кучета, умрели от студ, след като са били оставени навън при минусови температури. Нарушителите са заплашени от до година затвор и глоба от 2 500 долара.

2016-та идва с нови правила и за електронните цигари. В Онтарио в Канада се забранява продажбата на тютюн с аромати, симпатични за децата – като грозде и череша. Забранява се и продажбата на електронни цигари и пулверизатори на лица под 19 години. В Хавай правилата са дори по-строги – там става незаконна продажната на тютюневи изделия и електронни цигари за лица, ненавършили 21 години.

Американският щат Орегон забранява електронните цигари на работното място, в ресторанти и затворени обществени места.

Годината ще бъде добра за представителството на жените. В Саудитска Арабия встъпват в длъжност дамите, избрани на първия вот с участието на жени. В Германия се въвеждат правила, изискващи поне 30% от представителите в контролните органи в големи компании да са жени.

Във Великобритания се налага забрана за тютюнопушенето в затворите, а аспирантите получават право да кандидатстват за студентски заеми.

Сред другите важни събития, които се случват тази година: Холандия поема председателството на Европейския съюз, Япония ще бъде домакин в срещата на Г-7, а полският град Вроцлав и испанският Сан Себастиан са тазгодишните Европейски столици на културата.

 
 
Коментарите са изключени за Промените, които влизат в сила с новата година