shareit

Какво може да се обърка?

| от |

Учени са успели изкуствено да възпроизведат най-страшният грип познат на човечеството. И същевременно са горди, че щамът е по-смъртоносен от оригиналния. Браво!

15

От прословутата Испанска треска, която обхваща Европа през 1918 г. са загинали повече хора, отколкото в цялата, тогава току-що завършила, Първа световна война. Тя отнема 16 милиона живота, докато от страшната грипна епидемия са загинали 50 милиона души.

Един век по-късно група учени, водени от скандалния изследовател Йошихироко Каваока не са намерили друга полезна работа и решили да опитат генетично да конструират същия грип. Успели и твърдят, че вариантът им е по-опасен от оригинала.

16

Поддръжниците на труда на Каваока и нему подобните казват, че такива изследвания помагат по-добре да се разбере естеството на вирусите. Но и в самия свят на науката опасенията са огромни.

„Това, което те правят, е абсолютно безумно. Цялата работа е изключително опасна“, казва лорд Робърт Мей, бивш президент на Кралската асоциация, той е бил главен научен съветник на британското правителство.

„Да, има опасност, но тя не идва от вируси, които се разпространяват по животните, а от тези разработени в лабораториите на отвратително амбициозните хора,“ предупреждава Мей.

 
 
Коментарите са изключени за Какво може да се обърка?

Повече информация Виж всички