Как Русия използва 9 май

| от chonicle.bg, по БТА |

Русия отбелязва днес Деня на победата с тържествени паради в различни градове, съобщава БТА.

Честванията на 9 май не целят само да вдъхнат патриотизъм, а и да засилят популярността на Путин, казва историкът, специалист по СССР и лектор в университета в Лил Андрей Козовой в интервю за френския в. „Фигаро“ по повод отбелязвания днес в Русия Ден на победата над нацистка Германия.

Германската капитулация е подписана най-напред на 7 май 1945 г. във френския град Реймс. Единственият съветски представител, присъствал на събитието, е генерал от артилерията на име Суслопаров. За Сталин обаче именно съветските войници са допринесли най-много за победата над нацистка Германия. Суслопаров изобщо нямал пълномощия да подпише акта за капитулация. Той бил възмутен, че капитулацията се подписва във френски град, а не в леговището на нацизма – Берлин. Генералът настоял тя да се подпише в Берлин вечерта на 8 май, в присъствието на маршал Жуков – основният архитект на съветската победа. Заради протоколни проблеми – американският генерал Айзенхауер отсъствал – подписването в Берлин било извършено в нощта срещу 9 май. Макар то да станало на 8 май московско време, капитулацията влязла в сила на следващия ден, припомня фактите историкът.

При Сталин денят не бил отбелязван като празник, тъй като Сталин се уплашил след спонтанните прояви на радост на населението през 1945 година. СССР беше тоталитарна държава и обществени прояви можеше да има само в строгата рамка, наложена от партията. Освен това той предпочитал да ограничи церемониите около Великата отечествена война, за да не възникват неудобни въпроси като това какъв е действителният брой на загиналите. Дълго време се говорело за 9 милиона души. Едва по времето на Хрушчов Москва признава, че СССР е загубил във войната над 20 милиона свой граждани – военни и цивилни. Сталин се опасявал също, че 9 май може да засенчи традиционните съветски празници, а и се боял, че с честванията култът към маршал Жуков може да навреди на култа към собствената му личност, обяснява пред „Фигаро“ Козовой.

Припомняйки, че през 2015 г. руската държава е заделила 28,5 милиарда рубли (около 506 милиона евро) за отбелязване на Деня на победата, журналист от вестника пита защо Кремъл харчи толкова много за 9 май. Историкът посочва, че честванията обслужват няколко цели. На първо място те имат задачата да вдъхнат патриотизъм на преобладаващо аполитичната младеж и да обедини нацията около една „национална идея“ – за силна Русия, но също – да увеличи популярността на нейния ръководител Владимир Путин и да затвори устата на критиците на Русия. Западните лидери добре разбраха това и бойкотираха честванията на 9 май миналата година след анексирането на Крим от Русия, казва Козовой.

 
 
Коментарите са изключени за Как Русия използва 9 май