shareit

Йогизми в памет на бейзболната легенда Йоги Бера

| от chronicle.bg |

Американската бейзболна легенда Лорънс Питър Бера, по-известен като Йоги Бера, е починал през нощта срещу 23 септември на 90 години.

Бера безспорно е един от най-великите кетчъри в историята на бейзбола. Той прекарва почти цялата си кариера в „Ню Йорк янкис“ – между 1946 и 1963 г., като за този период печели десет пъти Световните серии, включително пет поредни.

С Бера, Мики Мантъл и Джо ди Маджо „Янките“дължат славата и легендарността на своя отбор именно на Бера, Мики Мантъл и Джо Ди Маджо.

Бера е избиран три пъти за най-ползотворен играч в Американската лига и записва 15 участия в Мача на звездите. Той играе един сезон за „Ню Йорк Метс“ през 1965 г., след което слага край на състезателна си кариера и се насочва към треньорската професия.

В това поприще Бера печели още три пъти Световните серии. Той е един от четиримата играчи, избирани три и повече пъти за MVP на Американската лига, както и един от шестимата мениджъри, извеждали отбори от Американската и от Националната лига до Световните серии.

През 1972 г. вдъхновителят за създаването на култовия анимационен герой мечетно Йоги, е приет в Залата на славата, а през същата година „Янките“ вадят от употреба неговия номер 8. Бера, официално един от най-обичаните от публиката играчи и треньори, е избран в отбора на века в Мейджър лийг бейзбол (МЛБ) през 1999 г.

Йоги Бера не е известен само със спортните си подзиви. Хората по цял свят го познават заради неговите хумористични и парадоксални изказвания, наречени „йогизми“.

Насладете се на някои от най-любопитните от тях в галерията в памет на великия Бера.

 
 
Коментарите са изключени за Йогизми в памет на бейзболната легенда Йоги Бера