shareit

Храни срещу пролетните алергии

| от chronicle.bg |

Времето е по-топло, слънцето грее, птичките пеят, дърветата цъфтят. Всички са щастливи! А ти? За теб всичко това означава сърбящи очи, течащ нос и глава, готова да експлодира всеки момент.

За много хора първите знаци на пролетта, показват, че най-сетне ще могат да се екипират с къси панталонки и леки рокли и да излязат да се насладят на слънцето. За други, те сигнализират началните етапи на безспирната война срещу алергиите – въоръжени със спрей за нос и носни кърпички във всяка ръка.

Милиони хора по света страдат от сезонен алергичен ринит, също познат като алергия към полен или сенна хрема. Как можем да се преборим с тях, освен чрез познатите ни методи – ограничаване на времето, прекарано навън и ежедневното пиене на антихистамини?

Оказва се, че това, което ядем има влияние върху степента на симптомите, които ще изпитаме. Изследвания показват, че някои храни могат да помогнат в битката с алергиите по натурален начин, контролирайки възпалението, почиствайки дихателните пътища и облекчавайки симптомите.
От друга страна, някои храни пък могат да влошат симптомите на алергиите – индиректно или директно да предизвикат орален алергичен синдром (ОАС). Той се проявява, когато тялото бърка протеините в някои сурови храни за същите алергични протеини, които се намират в полена.

Ето някои от храните, които вероятно ядете, без да осъзнавате, че са отговорни за течащия ви нос или сърбящите ви очи. Представени са и опциите, с които спокойно можете да ги замените.

 
 
Коментарите са изключени за Храни срещу пролетните алергии

Повече информация Виж всички