Храни срещу пролетните алергии

strawberries
Пийте: горещ чай/
Не пийте: бира, вино, шампанско - 
Въпреки че времето е перфектно за една бира след работа, най-добре е да избягвате алкохола по врема на сезона на алергиите. Всички тези напитки съдържат хистамин и тирамин, два химикала, които могат само да раздразнят симптомите ви. На всичкото отгоре, те дехидратират тялото и това ще ви накара да се чувствате още по-зле. 
Чаят ще ви помогне да изчистите клетките си от алергени, ще ви освободи от секрета и ще ви поддържа хидратирани. Наблегнете на него.
Яжте: сварени моркови/
Не яжте: сурови моркови - 
Морковите са суперхрани, които са изпълнени със съставки, готови да се борят с алергиите. Това е така, защото са богати на каротеноиди. Някои те се съдържат във витамин А, а той се свързва със способността да облекчава алергичните проблеми. 
Суровите моркови съдържат протеин, който може да предизвика ОАС.  Затова решението е  да ги сварявате, преди да си ги похапнете. По този начин не само ще убиете алергена, но и ще увеличите количеството на каротеноиди в тях. За да можете да приемете и още повече витамини, спокойно можете да добавите към тях и здравословна мазнина, например кокосово олио или зехтин.
Яжте: сьомга/
Не яжте: риба тон - 
Установено е, че две от омега-3 мастните киселини (DHA и EPA), които се съдържат в рибата, могат да облекчат симптомите на алергиите, тъй като имат противовъзпалителни качества. Дори и да нямате алергии в момента, винаги има риск да се сдобиете с такива. Затова е препоръчително да приемате голямо количество омега-3 масни киселини. Добре е да изберете сьомгата пред рибата тон, защото въпреки високото съдържание на EPA в нея, тя съдържа хистамини, които предизвикват възпаления.
Яжте: боровинки/
Не яжте: ябълки - 
Въпреки че ябълките са много добри антиоксиданти, те могат да предизвикат ОАС. Готвенето на ябълките може да ни предпази от  протеините, които имитират полени, но в самия процес се убиват много от полезните им свойства. 
Затова ако ви се хапва нещо сладко, спокойно можете да замените ябълките с боровинките.  Добавянето на червен лук към ястията ви също ще ви бъде много полезно, защото той е зареден с кверцетин ( който ще ви помогне много по време на този период).
Пийте: Бадемово мляко/
Не пийте: Пълномаслено мляко - 
Пълномасленото мляко има способността да сгъстява секрета, който се опитва да напуснае тялото ви по време на алергична реакция. Това не важи за всеки вид мляко, но тъй като не е сигурно как и на какво ще реагира тялото ви по време на този период, най-добре е да избягвате подобни продукти. Вместо това заложете на бадемовото мляко.
Яжте: кашу/
Не яжте: лешници и бадеми - 
Кашуто е способно да облекчи симптомите на алергиите, тъй като е богато на магнезий, а магнезият е натурален антихистамин. Нещо повече, той помага и за отпускане на мускулите -  следователно ще спомогне за намалението на болките в тялото и гърлото ви.
И въпреки че и лешниците и бадемите също са богати на магнезий, най-добре е да ги избягвате. Те съдържат и протеини, които могат да предизвикат симптоми на ОАС.
Яжте: копър/
Не яжте: червен пипер - 
Пикантните храни могат да подобрят метаболизма ви, но ако страдате от сезонни алергии, ще е най-добре да ги избягвате, защото могат да предизвикат течащ нос или сърбящи очи. Копърът, от своя страна, се явява като натурален деконгестант –  предлага чувствително облекчение на симптомите.
Споделяне
Харесва ми
Споделяне