shareit

Гигантът FedEx купува европейския си конкурент TNT

| от |

Американската куриерска компания FedEx е предложила 4.4 милиона евро (4.8 млн. долара) за придобиването на холандския си конкурент TNT Express. Офертата идва две години след тази на друг голям играч на пазара – UPS, чийто опит за покупка беше спряна от антимонополните власти, пише агенция Ройтерс.

Предложението на FedEx включва по 8 евро за всяка акция в брой. Сделката би дала достъп на американците до европейската сухопътна мрежа, а на клиентите на TNT – достъп до глобалните доставки на FedEx.

Надзорният съвет на TNT е препоръчал сделката да бъде осъществена, а най-големият едноличен акционер в компанията – холандските пощи PostNL, се е съгласил да продаде своите 14.7 % дял на американците.

По информация от двете страни на сделката тя може да приключи през първата половина на 2016 година. Дотогава се очаква и мнението на властите за сделката.

Припомняме, че през 2013 гигантът UPS предложи по-висока цена – 9.5 евро за всяка акция на TNT, но не получи разрешението на европейските регулаторни органи.

За разлика от своя конкурент обаче, UPS вече има силно изградена европейска мрежа./ Money.bg

 
 
Коментарите са изключени за Гигантът FedEx купува европейския си конкурент TNT

Повече информация Виж всички