Германия призна арменския геноцид

| от chronicle.bg, по БТА |

Долната камара на германския парламент – Бундестагът, прие с голямо мнозинство днес резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид, съобщи БТА. Като реакция Турция изтегли посланика си от Германия за „консултации“.

Резолюцията вероятно ще разгневи Турция, изключително важен партньор за Германия и европейските й партньори за намаляване на притока на мигранти към Западна Европа по силата на двустранното споразумение между ЕС и Турция, сключено под егидата на канцлера Ангела Меркел.

Макар и Анкара да приема, че много арменци християни са били избити от османските сили, тя отрича, че загиналите са стотици хиляди, че е имало организирана кампания за избиването им, както и каквито и да било заповеди от този род от османските власти.

Днешната резолюция бе приета с подкрепата на всички партии в Бундестага. Тя бе внесена от консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, коалиционния партньор – Германската социалдемократическа партия и опозиционната формация „Зелените“, посочва Асошиейтед прес. Гласуването бе с вдигане на ръка, като при него един депутат се въздържа, а един гласува против.

Меркел, която трябваше да участва в гласуването, тъй като освен канцлер е и депутат, не бе в залата поради невъзможност да присъства заради програмата си. Говорителката й Кристиане Вирц обаче даде ясно да се разбере, че канцлерът подкрепя резолюцията.

При откриването на днешните парламентарни дебати председателят на Бундестага Норберт Ламерт призна, че засягането на исторически събития може да бъде болезнено.

„Но знаем също, че честната и самокритична оценка на миналото не заплашва отношенията с други страни“, каза той. „Всъщност тя е предварително условие за разбирателство, помирение и сътрудничество.“

Ламерт заяви, че сегашната власт в Турция не носи отговорност за събитията преди сто години, „но споделя отговорността за това, което ще се случва с тях в бъдеще“.

Дебатите преминаха в присъствието на посланиците на Армения и Турция, предаде ТАСС. Местни наблюдатели не изключват, че след приемането на резолюцията Анкара може да отзове ръководителя на дипломатическата си мисия в Германия. Вестник „Бе Цет“ съобщи, че вече е взето принципно решение за това.

Арменското министерство на външните работи приветства приетата от Бундестага резолюция.

Турция прие с остра критика германската резолюция.

Признаването от Германия на някои безпочвени и изопачени твърдения представлява историческа грешка, написа турският правителствен говорител Нуман Куртулмуш в профила си в Туитър. Той добави, че Анкара приема тази резолюция за недействителна.

Куртулмуш заяви, че приемането на резолюцията е решение, което не подхожда на приятелските отношения между Турция и Германия, посочва в.“Миллиет“. Той изтъкна, че това е въпрос, по който трябва да се прозинесат учените и историците, а не политиците и парламентите.

Куртулмуш предупреди, че Турция ще даде необходимия отговор на тази резолюция на всякакво равнище.

Турският парламент се готви да излезе с обща декларация срещу приетата от Германия резолюция, посочва вестникът.

През 2015 година българският парламент прие позиция, според която става дума за масово изтребление, а не за геноцид.

 
 
Коментарите са изключени за Германия призна арменския геноцид