Фюле към Македония: Застрашавате бъдещето на страната си

| от |

Ситуацията в Македония стана толкова сериозна, че е време политиците ви да погледнат над своите лични интереси и политически линии, заяви бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле в интервю за македонския „Утрински вестник“.

„Не съм изненадан от политическата криза Македония, защото е Европа от политиците на Балканите се очакваше да вземат поука от миналото. Излизайки от една вътрешна криза, да направят всичко, за да избегнат втора. Впечатление ми правят тревожните тенденции. Въпросът не е само в това, че Македония е в нова криза, но и в това, че този път тя е много по-сериозна от предходните“, заяви Фюле за кризата, която според някои е най-тежката от 2001 г.

„Запознат съм с обвиненията, които изглежда са в основата на сегашната криза. Наясно съм с ясните препоръки на ЕК и ЕП сериозните обвинения да се разследват с прозрачен процес и независим съд“, допълни Фюле.

„Не можете да се надявате на нещо друго, защото не можете да намерите решение извън институциите“, каза той в отговор на въпрос къде вижда решението, ако опозицията твърди, че институциите са под контрола на властта. „Въпреки опасенията на някои, това е единственият път напред. Бих добавил, а това беше и послание на Европейската комисия толкова пъти в миналото, че са необходими паралелни усилия и на правителството и на опозицията, защото и двете страни споделят отговорността. Имате нужда от процес, който ще укрепи демократичните институции, за да се направи ясно разделение между държавните институции и там, където е политическата власт“, обясни бившият еврокомисар. Според него институциите трябва да се укрепят, но очевидно това не се случва. „Проблем е неразбирателството на политиците, че ситуацията е станала толкова сериозна, че трябва да погледнат над своите лични и политически линии, защото това, което е поставено под въпрос е бъдещето на страната и вашите европейски стремежи. Точно това трябва да обедини политиците, независимо дали са във властта или от опозицията – търсенето на решение на кризата“, категоричен е Фюле.

Той отказа да коментира дали това може да се случи с преходно правителство. „Не е моя работа, нито когато бях еврокомисар, нито сега, да казвам на политиците какво трябва да правят. Аз мога да им предложа помощ около някои важни принципи, които трябва да се вземат като основа, за да се справят с такива въпроси. Това, което се изисква от тях като политици, е да седнат на масата. Знам, че Европейският парламент улеснява тези разговори, но дали решението ще отиде в тази или в онази посока, това е отговорност само на македонските политици. Нито един европейски политик тук не може да ви помогне“, смята той.

Фюле отрече забавянето на приемането на Македония в ЕС да е причина за настоящата криза. „Не, защото в предишните доклади, а аз участвах в пет от тях, бяхме изключително отворени и се опитвахме да бъдем изключително обективни около проблемните въпроси. Един от тези въпроси, които изтъкваме е слабостта на демократичните институции и необходимостта да се засилят, т.е. властта да направи от тях отворена платформа за демократичния процес, а опозицията да участва в работата на парламента и в институциите. Вторият въпрос, който подчертават докладите е политическата поляризация в страната и необходимостта да се справим с нея, както и необходимостта политиците да разберат, че техните амбиции трябва да съвпадат с тези на македонските граждани, а не обратното“, заяви бившият еврокомисар. Според него страната е изправена пред изключително сериозна политическа криза и начинът да се излезе от нея не само чрез укрепване на демократичните институции, а успоредно с възприятието кои са общите цели на вашата страна и кои са очакванията на гражданите. Това е по-добре от политиката на лични амбиции на отделни политици и партии“, допълни Фюле.

Относно твърденията на правителството, че чужди служби са замесени в скандала с подслушването, Фюле заяви, че „това не е въпрос, на който трябва да отговаря или на което и да е обвинение в македонската преса. „Имате свои институции, имате върховенството на закона в страната, която трябва да бъде обективно и достатъчно силна да разгледа тези обвинения и с всичката прозрачност и подходящ процес да разкрие до каква степен има истина в тези обвинения и, ако има, да извади някои изводи“, заяви той.

По думите му най-голямата заплаха за крехката демокрация в Македония в момента е да не се намери изход от сегашната политическа криза. „Дали съм оптимист за европейската перспектива? Все пак да, защото срещнах много македонски граждани и знам колко са смели и отворени, знам какви стремежи носят в сърцето и че искат страната да бъде част от богатите демократични държави. Демокрацията и върховенството на закона им означават много повече, отколкото празни думи на хартия. Веднъж, когато тези стремежи бъдат ясно изразени, пътят на страната ще бъде отворен. Но това все пак зависи от политиците, които трябва да го направят“, заяви Фюле.

Той изтъкна още, че през годините Македония и Гърция са били близо до постигане на споразумение за спора с името. „Политиците, по някаква причина, не можаха да направят окончателните стъпки, за да стигнат до това решение за името. Аз все още съм убеден, че ако има воля от двете страни, решението е възможно. Аз съм един от тези, които вярват, че наистина е дошло времето за това“, каза той.

Фюле признава, че най-трудно му е било да подтикне македонските политици да направят конкретни стъпки за всеобхватност на демократичния процес и да преодолеят политическата поляризация. „Това беше най-голямото предизвикателство. Препоръчахме съвсем ясно, че трябва да бъдат изпълнени сериозни предпоставки, за да има ефект от диалога на високо равнище. Още тогава дадох да се разбере, че не съм заинтересован да организирам среща, само за да има заседание. Такива срещи се подготвяха за определени очаквания, които трябваше да бъдат изпълнени . И това зависеше от политиците и ситуацията във вашата страна“, допълни той.

Относно думите на държавният секретар на САЩ, Джон Кери, че Македония е „на линията на огъня“ в контекста на руското влияние и нестабилността, причинени от войната в Украйна, Фюле подчерта, че „конфликтът в Източна Украйна, руската анексирането на Крим и участието на руските войски там, за съжаление, не са изолиран елемент и имат много негативно влияние не само на останалата част на Източна Европа, но и на останалата част от европейския континент“. “ Тук говорим за сериозно нарушение на международното право и на някои от най-важните принципи, които са в основата на европейската сигурност. Влияние на руската политика виждам и на Балканите, включително и страните, които са в различен етап на процеса на присъединяване към ЕС. Мисля, че вашите власти са наясно кои руски интереси сега са насочени към вашата страна. И аз съм убеден, че институциите и вашето правителство полагат всички необходими превантивни мерки, с които да отговарят на този натиск“, убеден е Фюле. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Фюле към Македония: Застрашавате бъдещето на страната си

Повече информация Виж всички