shareit

Форин полиси: Повече от всякога търговията е важна за САЩ

| от |

Определящата битка на този век би могла да бъде спечелена, без да е изстрелян нито един изстрел. След като Националната стратегия за сигурност на Барак Обама стана ясна, системата на правила, която водим след Втората световна война, е в съперничество с друг алтернативен и по-користен модел.

За разлика от предишните предизвикателства за американското ръководство, тази надпревара е в голямата си степен икономическа и победата в нея зависи повече от отварянето на пазарите и увеличаването на стандартите, отколкото в правенето на бомби и набирането на армии.

В последно време лидерите и стратегическите мислители по света започнаха да гледат на икономическата сила като на нещо повече от военен портфейл. Те вече разбират благоденствието като основно средство, чрез което страните упражняват власт. Както се казва в Националната стратегия за сигурност, „растящата икономическа сила на Америка е основата за националната сигурност и основен източник на нашето влияние по света“. В тази обстановка търговията се появи като една от най-важните американски средства за външна политика – едновременно увеличава нашата сила вкъщи и я налага в чужбина.

В азиатската част на Тихия океан ние преговаряме за „Тихоокеанското партньорство“ (TPP), което ще ни помогне да установим правила за най-бързо растящия регион в света. Основен стълб на нашето ребалансиране спрямо Азия, това споразумение ще покрие близо 40% от световната икономика.

В същото време кризата в Украйна предизвика дълбоко безпокойство. „Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство“ (TTIP) ще подсеща за света, че ние почти нямаме трансатлантическо партньорство. Този договор ще задълбочи нашите икономически отношения с ЕС, като преодолее различията между нашите регламенти и стандарти, без обаче да прави компромис със здравето, сигурността, природата и сигурността на потребителите и от двете страни на Атлантическия океан. Много хора в Европа гледат на TTIP не само като на необходим икономически растеж, но и като на подкрепа за реформи в европейските енергийни политики и създаването на по-голяма енергийна сигурност.

Взети заедно TPP и TTIP ще помогнат за подобряването на реда в световната икономика и ще засили стратегическата позиция на Америка в нея. С тези споразумения САЩ ще бъдат в центъра на една свободна търговска зона, покриваща близо две трети от международната икономика. Комбинирани с досегашната сила на САЩ, която ги прави атрактивно място за бизнес и инвестиции с висококвалифицирана и новаторска трудова сила, с големия си пазар, подсилен от силни закони и обилните доставки на достъпна енергия, ние ще сме още една стъпка по-близо до превръщането ни в световна платформа за производство и ще увеличи нашата икономическа сила и влияние.

Нашата търговска политика не цели само да подобри глобалната икономическа структура, но и да я разшири с усилия като тези от Договора за африкански растеж и възможности. Бидейки крайъгълен камък на търговската политика със Субсахарска Африка от 2001 г. насам, тази програма подкрепя стотици хиляди работни места в региона и създава безброй пазарни възможности за американски бизнес.

В Азиатско-Тихоокеанския регион например повече от 200 търговски сделки са били сключени през последните години и дори повече в момента се договарят. За разлика от TPP и TTIP по-голяма част от тези споразумения не обещават да защитават правата на работещите и стандартите за опазване на околната среда, създавайки дисциплина в притежавани от държавата предприятия и представяйки дигиталната икономика.

Ние се изправяме пред важен избор. Бихме могли да гарантираме, че международната търговска система отразява нашите ценности и интереси или бихме могли да отстъпим тази роля на други, които неизбежно биха създали по-малко изгодни позиции за нашия бизнес и нашите работници. Икономическите намеси са силни, но такива са и стратегическите. Седейки отстрани, ние ще видим нашите партньори да отслабват, тъй като ще бъдат лишени от силата, която идва от подобряването на икономическите отношения и ще изпуснем възможността да създадем нови навици на сътрудничество между ключовите ни съюзници. Не можем да си позволим това да стане.

След като икономическата сила става по-значима в световните отношения, по-значимо става и американското водачество в търговията. Водачеството на Америка в световната търговска система създаде работни места и по нашите земи, спечели партньори за нашата отбрана, доведе до мир и просперитет на тези по света, които прегърнаха откритостта и честността. Икономически и стратегически това лидерство в момента е по-важно от всичко останало. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Форин полиси: Повече от всякога търговията е важна за САЩ