shareit

Европейците по-стари, но не в по-добро здраве

| от chronicle.bg, по БТА |

Населението на ЕС живее по-дълго, но не непременно е в по-добро здраве, се казва в доклад, публикуван от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Европейската комисия.

Процентното съотношение на хората над 65-годишна възраст е нараснало в ЕС, минавайки от под 10 на сто през 1960 г. на близо 20 на сто през 2015 г. и би трябвало да достигне почти 30 на сто до 2060 г.

Продължителността на живота надхвърля 80 години в 18 от страните-членки, като Словения е единствената страна от Източна Европа сред въпросните 18 държави. Това обаче не непременно е знак за добро здраве, се отбелязва в доклада. Около 50 милиона души в ЕС са засегнати от хронични заболявания.

Всяка година над 1 милион души, които не са в пенсионна възраст, умират от хронични заболявания. Социалните помощи, свързани със здравословни проблеми (сърдечносъдови болести, диабет, респираторни и психични проблеми), всяка година поглъщат средно 1,7 на сто от брутния вътрешен продукт, като в повечето случаи става въпрос за нетрудоспособност и отпуски по болест, а не за безработица.

Еврокомисарят за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис отбеляза, че всяка година много хора умират от болести, които е възможно да се избегнат и са свързани с фактори, като тютюнопушене и затлъстяване

 
 
Коментарите са изключени за Европейците по-стари, но не в по-добро здраве