shareit

Един от атентаторите арестуван и пуснат през 2015 година

| от chronicle.bg |

Брахим ел Бакрауи, един от атентаторите самоубийци на летището в Брюксел, е бил експулсиран от Турция към Холандия, съобщава вестник „Соар“. Той е бил арестуван в Анкара през лятото на 2015 година, твърди белгийският всекидневник, който се позовава на турските власти.

Ел Бакрауи е бил пуснат на свобода, но не е ясно на какво основание, коментира още изданието.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че има арест на лице през юни 2015 г. в Газиантеп, в южната централна част на Турция, недалеч от сирийската границата. После лицето било експулсирано към Белгия през Холандия, съобщава АФП. Президентът не назовава името на Брахим Бакрауи.

„Един от тези, които участваха в атаките в Брюксел, беше арестуван през юни 2015 г. в Газиантеп. Той беше експулсиран на 14 юли 2015 г. след информация от белгийското посолство… Белгийците ни казаха, че е бил освободен”, заяви Ердоган в Анкара по време на съвместна пресконференция с румънския си колега Клаус Йоханис.

Ердоган индиректно намекна, че белгийските власти са допуснали сериозна грешка с думите:

„Въпреки че ние ги информирахме, че това лице е чуждестранен терористичен боец, белгийските власти не бяха в състояние да идентифицират неговите връзки с тероризма.”

Междувременно информацията потвърдил висш турски служител, пише белгийският вестник. Информаторът уточнил, че задържаното в Турция лице всъщност е братът Брахим ел Бакрауи, идентифициран като един от атентаторите на летище Завентем.

Ердоган подчерта, че западните страни не за първи път не обръщат внимание на подобни предупреждения по отношение на джихадисти, експулсирани и разкрити от властите.

Междувременно министърът на правосъдието Коен Ганс реагира на думите на турския държавен глава, като уточни, че през юни арестуваното лице е било пратено в Холандия, а не в Белгия. Министърът добави, че в онзи момент Брахим ел Бакрауи не е бил познат на белгийските власти за връзки с тероризъм. Той е бил задържан за криминално деяние и пуснат на свобода с условна присъда. Впоследствие той отново е бил обявен за издирване.

 
 
Коментарите са изключени за Един от атентаторите арестуван и пуснат през 2015 година