shareit

Две години наказание за Шарапова

| от chronicle.bg |

Независима комисия на ITF от трима души определи наказание от две години лишаване от състезателни права за Мария Шарапова.

Рускинята беше със спрени състезателни права, след като на 7 март свика официална пресконференция и призна, че е дала положителна допинг проба за мелдоний след Australian Open, но обясни, че веществото е в списъка със забранените от 1 януари 2016-а, а тя го използва от 10 години насам по предписание на семейния й лекар. Мария каза още, че е получила обновение списък на 22 декември 2015-а, но „не го е погледнала“.

Сегашното наказания за 2 години влиза в сила от 26 януари 2016-а, така че Шарапова ще може да се върне на корта на 25 януари 2018-а, когато ще е почти на 31 г.

Независимата комисия се срещна в Лондон в седмицата преди Ролан Гарос и определи срок от 14 дни, в който да вземе решение, но се нуждаеше от допълнително време заради сложността на случая.

Междувременно, Руският олимпийски комитет включи Шарапова в делегацията за Игрите в Рио де Жанейро, където тя дори трябваше да е знаменосец.

Сега обаче централата ще е принудена да преосмисли решението си. Още в дните след като разгласи новината за положителната си допинг проба, петкратната шампионка от Големия шлем вече загуби редица ключови спонсори като Nike, TAG Heuer, Porsche. Други пък избраха да изчакат окончателното решение на ITF.

 
 
Коментарите са изключени за Две години наказание за Шарапова