shareit

БПЦ премести Игнажден

| от chronicle.bg |

Днес Българската православна църква чества Игнажден – „пламенен ден“, затова днес именници са Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена. С Игнажден започват коледните празници.

За първи път Игнажден се чества на 19, а не на 20 декември, както досега. Тази година църквата премести празника с ден по-рано, защото според църковния устав, когато 20 декември се пада в неделя преди Рождество Христово, Игнажден се измества в събота.

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец или Полазовден.

На този ден е много важно кой пръв ще влезе в дома на всяко семейство. Ако първият гост в дома е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година.

Игнажденската вечеря е постна, а най-важният елемент в нея е хлябът. За Игнажден са характерни два обичая – полазникът и първата кадена вечеря, с която започва подготовката за коледните празници.

Богоносецът св. Игнатий е първият свети отец и учител на Църквата, както и първият след апостолите голям богослов, който окончателно приключва с влиянието на юдаизма.

 
 
Коментарите са изключени за БПЦ премести Игнажден