Берлин отхвърля неофициални преговори между ЕС и Лондон

| от chronicle.bg |
Германия отхвърля възможността за предварителни неофициални преговори за излизане на Великобритания от ЕС.

Не може да има неофициални преговори за условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз, преди страната да е подала официално уведомление за намерението си да напусне общността, каза днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Единствено Великобритания може да задейства процедурата за излизане от ЕС съгласно член 50 от Лисабонския договор. Този член от договора указва как една държава може да излезе от ЕС. Зайберт заяви, че ако за тази цел британското правителство „се нуждае от разумен срок от време, ние уважаваме това“, но несигурността не може да продължава вечно.

„Едно нещо е ясно: докато Великобритания не изпрати това уведомление, няма да има неофициални предварителни преговори за условията за напускане“, каза той.

Британският министър-председател Дейвид Камерън, който водеше кампанията за оставане в ЕС, обяви, че ще подаде оставка, но отказва да задейства член 50 от Лисабонския договор и ще остане на власт още три месеца, докато неговата Консервативна партия избере нов лидер.

Страната ще задейства член 50, само когато е готова за това, каза днес британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс и БТА.. Това е засега британският отговор на изразяваното вече нетърпение Лондон да тръгне на практика към напускане на съюза.

Член 50-и от Лисабонския договор е клауза, която предвижда задействането на излизането на една страна от ЕС, а досега такова нещо не се е случвало.

Великобритания трябва да реши кой я представлява, за да може да се структурират преговорите за излизането й от Европейския съюз, каза днес френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс.

Мнението на Еро е, че Великобритания не може „автоматично“ да получи достъп като този на Швейцария до единния пазар на ЕС без придружаващите го елементи на свободно движение на капитали, работници, стоки и услуги.

Според британския политик Борис Джонсън, който подкрепя излизането от ЕС, Великобритания може да се ползва от такъв достъп, без да се обвързва с елементите на свободното движение.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне днес следобед с френския президент Франсоа Оланд и с премиера на Италия Матео Ренци, отделно ще разговаря с председателя на ЕС Доналд Туск.

Във вторник и сряда ще се проведе една от най-напрегнатите срещи на върха в историята на ЕС. Брекзитът ще е водеща тема на разговорите и се очаква „разяснения“ по случая да даде Дейвид Камерън.

 
 
Коментарите са изключени за Берлин отхвърля неофициални преговори между ЕС и Лондон