Бенедикт Къмбърбач желае с „Игра на имитиране“ да се почете Алън Тюринг

| от |

Британският актьор Бенедикт Къмбърбач, който изпълнява главна роля във филма „Игра на имитиране“, заяви, че се надява с него да бъде почетен човека, който е разкрил кодовете на шифровъчната машина на нацистите „Енигма“, предаде Франс прес.

Запитан за появилите се слухове, че е смятан за фаворит за спечелване на „Оскар“ за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на математика, криптоаналитик и философ Алън Тюринг във филма на Мортен Тилдум, Къмбърбач направи гримаса, преди да отвърне: „Може бе това ще накара хората да гледат филма“.

Звездата от сериала „Шерлок“ и филма „Стар трек: Пропадане в мрака“ прецени, че е твърде рано за подобни преценки, тъй като много филми, които са кандидати за престижните награди, тепърва ще излязат на екран.

„След като се снимах в този филм, за мен е важно историята на живота на Тюринг да стане достояние на възможно най-много хора“, каза той. Снощи се състоя европейската премиера на „Игра на имитиране“ в рамките на Лондонския кинофестивал.

„Надявам се, че ще нараства интересът към този филм, с който се отдава почит към Тюринг“, допълни актьорът.

Къмбърбач поясни също, че за него изпълнението на ролята на Тюринг, смятан за баща на теоретичната информатика и теорията за изкуствения интелект, е било сериозно предизвикателство, тъй като липсват аудио и видео документи, които разкриват поведението му.

В ролята на Джоан Кларк се е снимала Кийра Найтли. Джоан играе важна роля в живота на Тюринг и в създаването на неговото изобретение за разкриване на кодовете на шифровъчната машина „Енигма“, благодарение на която германските подводници са господствали в Атлантическия океан. Според филма машината на Тюринг е дала възможност войната да приключи две години по-рано и да бъде спасен животът на 14 милиона души.

Джоан Кларк започва да работи за Тюринг, след като успява по-бързо от него да намери решение на математическа задача.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Бенедикт Къмбърбач желае с „Игра на имитиране“ да се почете Алън Тюринг