shareit

Бъдещият турски премиер се обяви за президентска република

| от chronicle.bg |

Досегашният министър на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм бе избран за водач на управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието. Това стана на извънреден партиен конгрес в Анкара.

Преминаването към президентска система на управление, за което настоява турският президент Реджеп Ердоган, е приоритет за Турция. Това заяви министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, който се готви да стане премиер на страната, съобщава БГНЕС.

Онова, което трябва да направим на първо място, е да преминем от това фактическо положение към законово, като променим конституцията в полза на президентски политически режим, заяви той на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието, на която бе единствен кандидат за премиерския пост.

Президентът ни носи отговорност за нашия народ. Онова, което ние трябва да направим, е нова конституция и президентска система, подчерта Йълдъръм. Очаква се на конгреса той да бъде избран за водач на партията и след оставка на Ахмет Давутоглу от премиерския пост, да бъде натоварен от Ердоган да състави ново правителство.

В речта на Йълдъръм, отбелязва АФП, изобилстваха думи като „лоялност“ и „вярност“ към неговия ментор Ердоган, когото той нарече „архитект на озарена Турция“ и „човек от народа“ под продължителните овации на хиляди активисти на партията, пристигнали за конгреса в столицата.

Критиците на Ердоган, който е начело на Турция от 2002 г. най-напред като премиер, а след 2014 г. като президент, го обвиняват в стремеж да наложи авторитарната си власт. Цялата му политическа дейност през последните години цели преход към система, която значително да разшири властт а му.

Парламентарната опозиция и значителна част от избирателите, както показват анкетите, се противопоставят на неговия проект.

Според сега действащата конституция на Турция ръководител на страната е премиерът, а президентът при всичките си пълномощия е главно представителна фигура. Ердоган се стреми да засили властта си чрез въвеждане на президентска система, която да му даде пълен контрол над страната.

Европейският съюз трябва да сложи край на неяснотата по отношение пълноправното членство на Турция, заяви бъдещият турски премиер Бинали Йълдъръм на извънредния конгрес в Анкара на управляващата Партия на справедливостта и развитието, докато редица европейски лидери изразяват сериозни съмнения относно тази възможност.

Неяснотата засяга и въпросът за мигрантите, по който Анкара и Брюксел сключиха споразумение през март, добави Йълдъръм.

Турция внесе кандидатурата си за Евросъюза през 1987 г. Същинските преговори започнаха през 2005 г. и вървят мъчително.

Време е да разберем какво мисли ЕС за Турция, посочи Йълдъръм, който се очаква да бъде избран на конгреса за водач на партията, а след това да бъде натоварен от президента Ердоган да състави ново правителство.

 
 
Коментарите са изключени за Бъдещият турски премиер се обяви за президентска република

Повече информация Виж всички