Антимикробен материал унищожава бактерията ешерихия коли за 30 секунди

| от chronicle.bg |

Учени в Сингапур създадоха нов антимикробен материал, който унищожава бактерията ешерихия коли за 30 секунди.
„Глобалната заплаха от резистентни към лекарствата бактерии ускори необходимостта от разработване на нови материали, които могат да унищожат вредни бактерии и да предотвратят растежа им“, заяви Джаки Ин от Института по биоинженерни науки и нанотехнологии в Сингапур.

По думите му, създаденият от екипа ни нов антимикробен материал може да се използва за поддържане на добрата лична хигиена и за предотвратяване разпространението на инфекциозни болести.

Верижната структура на молекулите в олигомер на химикала имидазол прониква в клетъчната мембрана на ешерихия коли и унищожава бактерията. Антибиотиците правят бактерията „импотентна“, но оставят клетъчната й мембрана и структурата й незасегнати. Това позволява на бактерията да генерира нови резистентни към антибиотиците клетки.

„Разработеният уникален материал може бързо да унищожи бактерията и да потисне развитието на резистентни към антибиотиците бактерии. Компютърни изследвания подкрепят получените в експериментите ни резултати, че подобна на верига съставка атакува клетъчната мембрана. Материалът е безвреден за използване, не унищожава червени кръвни телца“, поясни ръководителят на изследването Юйгън Чжан.

Учените тествали също материала срещу резистентни към антибиотиците бактерии и гъбички, като златист стафилокок, pseudomonas aerunginosa и candida albicans. Молекулярната верижна структура унищожила 99,9 на сто от клетките за по-малко от две минути.

Резултатите от изследването са публикувани в „Смол“.

 
 
Коментарите са изключени за Антимикробен материал унищожава бактерията ешерихия коли за 30 секунди