Анализатори: Русия и НАТО се готвят за война

| от chronicle.bg |

Анализатори от ELN определиха военните учения на Русия и НАТО като подготовка за война. Те призоваха двете сили да намалят напрежението около приграничните територии, в които провеждат мащабните си военни учения

Двете страни вероятно се готвят за пълноценна конфронтация една с друга, смятат анализаторите. Това се твърди в доклад на британския неправителствен изследователски център European Leadership Network, който обединява десетки бивши военни и политици от Европа.

Анализът се базира на мащабите на военните учения, които се провеждат през последните месеци.

Отбелязва се, че Русия и НАТО са увеличили силите, които се ангажират в провеждането на маневри. В руските военни учения през март са участвали 80 000 военнослужещи, а в юнските маневри на НАТО в Източна Европа бяха ангажирани 15 000 военни.

И двете страни уверяват, че ученията са насочени срещу хипотетични противници, но „характерът и мащабите на операциите показват нещо различно“, подчертават анализаторите от ELN.

„Русия се готви за конфликт с НАТО, а НАТО се готви за възможна конфронтация с Русия“, се отбелязва в доклада.

„Ние не твърдим, че двете страни вече са взели решение за подготовка за война или че военният конфликт между тях е неизбежен, но е факт, че мащабът на ученията се промени, а това предизвиква напрежението в Европа“, твърди се още в документа.

Експертите дават няколко препоръки на Русия и НАТО, сред които установяване на комуникация между двете страни по отношение на графика за провеждане на ученията, както и анализ на плюсовете и минусите от провеждането им в пригранични територии.

„Ако Русия и НАТО решат в даден момент, че искат да намалят напрежението, като покажат сдържаност от гледна точка на мащабите или сценариите на провежданите учения, това би било добро начало“, отбелязват авторите на доклада.

Друга препоръка засяга „концептуалната работа върху нов договор, в който би следвало да се постигне споразумение за териториални ограничения на разгръщането на конкретни категории въоръжения, който да се подкрепи със строги проверки“.

 
 
Коментарите са изключени за Анализатори: Русия и НАТО се готвят за война