Американският космически кораб „Дракон“ се скачи с Международната космическа станция

| от |

Американският товарен космически кораб „Дракон“ (Dragon) се скачи успешно с Международната космическа станция /МКС/, съобщи Националното управление на САЩ за аеронавтика и космически изследвания /НАСА/, цитирано от световните информационни агенции. Скачването е било извършено в 13.52 часа българско време.

„Дракон“ стартира на 21 септември от космодрума в Кейп Канаверал към Международната космическа станция. Изстрелването на кораба, произведен от частната компания „Спейс Екс (Space Еxploration Technologies или SpaceX), беше планирано за 20 септември, но след това бе отложено с 24 часа поради неблагоприятни метеорологични условия. Американският товарен космически кораб доставя на МКС близо 2,5 тона продоволствие, предмети от първа необходимост и материали за научни експерименти, включително първия космически 3D принтер. Обратно към Земята космическият кораб трябва да полети в средата на октомври. Той ще достави резултатите от научни експерименти и различно оборудване, информира по-рано НАСА.

В рамките на споразумение между НАСА и „Спейс Екс“ космически кораби вече три пъти извършиха скачвания с МКС. Предвидени са още 9 старта. Договорът е на стойност 1,6 милиарда долара. „Дракон“ е единственият в света товарен кораб за многократно ползване. /БТА, Ирина Маринова/

 
 
Коментарите са изключени за Американският космически кораб „Дракон“ се скачи с Международната космическа станция