Акция за световния ден за борба със СПИН

| от chronicle.bg |

Както сигурно знаете, първи декември е Световният ден за борба с ХИВ/СПИН.

Целта му е да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН. А именно: свеждане до минимум на новите случаи на ХИВ-инфекция, нулева дискриминация към хората, живеещи с ХИВ и нулева смъртност, свързана със СПИН.

Затова на 1 декември от 14:00 до 20:00 часа екип на LOVEGUIDE.BG и доброволци от клуб С.У.П.Е.Р. ще бъдат в Paradise Center. Ще ги познаете по червените тениски.

Те ще разясняват какво е ХИВ/СПИН, как и къде да се изследваме, как може да се заразим и най-важното – как да се предпазваме.

Много хора смятат, че ХИВ е отживелица, болестта на 80-те, че „на мен няма да ми се случи, че всичко ми е ясно“. Но излиза, че не е точно така.

90% от новите случаи на ХИВ–инфекция в България са се заразили по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 5 август 2016 г. За първите 8 месеца на тази година има открити нови 116 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 383.

Това е статистиката само за хората, които са се тествали. Проблемът с вируса на ХИВ е, че няма отчетливи симптоми и човек, който е носител най-вероятно изглежда съвършено здрав. Той може да носи инфекцията с години преди да влезе в последната фаза – СПИН, когато вече имунната му система е разрушена и организмът не може да се справи със заболявания, с които здравото тяло няма проблем. Едва тогава вече има категорични симптоми.

LOVEGUIDE.BG и Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве провеждат и обучение в София на 2 и 3 декември с 25 тийнейджъри от цялата страна по метода ‚връстници обучават връстници‘. Идеята е когато се върнат у дома, самите те да станат източник на информация за своите приятели и познати по темите на сексуалното здраве.

 
 
Коментарите са изключени за Акция за световния ден за борба със СПИН