shareit

Африканска приказка за шоколада

| от chronicle.bg |

Спомням си колко мразех да ходя на уроци по математика и как зяпах хипопотамите в зоологическата градина през прозореца всеки път, щом частната ми учителка ми обясняваше разликата между тангенс и котангенс.

Спомням си и с каква досада учех темите си по литература за кандидат-студентските изпити. И с какъв вял ентусиазъм си пишех рефератите по „История на психологията“. И през цялото това време не съм била благодарна за възможността да уча и не съм си давала сметка как приемам образованието за даденост.

А то не е. И децата в Кот Д’Ивоар го знаят.

Това е една от африканските държави, които държат „рекорда“ по експлоатация на детския труд. Ако не ви е ясно какво точно е „експлоатация на детския труд“, нека ви кажа.

Това е всяка една дейност, която вреди на детското здраве, нарушава морала и не позволява на децата да присъстват в училище.

Можете ли изобщо да си представите децата ви да нямат възможност да учат какво представлява слънчевата система, защото са твърде заети да работят във фермата? Звучи абсурдно, особено за нашата реалност, но е ежедневие в действителността на хората от Кот Д’Ивоар.

Все пак има справедливост.

Тъй като голяма част от какаовата продукция на фермерите се изкупува от Nestle®, компанията решава да инициира проекта Nestle® Cocoa Plan, чиито цели се фокусират върху обучение на фермерите за добри практики в земеделието, отваряне на училища, информиране на местните за по-лесните начини, по които могат да вършат работата си и предотвратяване на детския труд.

Nestle® отварят 40 училища в села в Кот Д’Ивоар, което води до цялостна промяна на нагласите в общността.

Не е трудно да се сетим че всяко общество, което има достъп до образование, има по-високо самочувствие и живее в по-добри условия.

Ако погледнете видеото по-долу, ще видите деца, които доскоро са ходили на училище по 5 километра пеша. Деца, които днес имат училище, което е близо до техните домове. Деца, които попиват знанието с такива жадни очи, каквито надали можем да видим у нас.

Във видеото ще видите и супер симпатичния влогър Луи, който обикаля няколко села и говори с хората, усетили ефекта на Nestle® Cocoa Plan пряко върху живота си.

Децата учат повече, жените работят по-добре и имат възможност да помагат на децата си, цели общности в африканските села се доближават до цивилизацията.

И това е удивително.

Свикнали сме да свързваме Nestle® с шоколадите и вкусните десерти, но едва ли често ни хрумва че докато си купуваме Kit Kat от бензиностанцията, подпомагаме една смислена корпоративна политика, която е в реална подкрепа на земеделците, благодарение на които можем да ядем шоколад.

Kit Kat е и първият шоколадов продукт, който е изцяло придобит от т.нар. устойчиво земеделие. Което ще рече че какаото, от което е направен любимия червен десерт, е плод на справедливо платен труд в добри условия на работа.

Готино, а?

Вижте видеото за да се запознаете с Луи, Йоланд, Фирмин и Джеан, които ще ви разкажат една съвременна африканска приказка за щастливи деца, усмихнати шарени жени, какаови зърна, рисунки, отворени очи и вдъхновение:

 
 
Коментарите са изключени за Африканска приказка за шоколада

Повече информация Виж всички