shareit

3 месеца извънредно положение във Франция

| от chronicle.bg |

Президентът Франсоа Оланд свика извънредно заседание на Конгреса в двореца Версай. Той поиска да удължи извънредното положение във Франция с три месеца.

„Терористите могат да ударят пак в някой от следващите дни. Франция е във война с тероризма“, алармира и министър-председателят на Франция Манюел Валс. Той поясни, че не иска да плаши гражданите, но те трябва да са подготвени.

Във Франция тече мащабна полицейска акция по издирването на атентатори и ислямисти, които са помагали за подготовката на нападенията. Няколко операции са проведени в неделя вечер в Тулон, Лион и Гренобъл. Арестувани са 7 души. Още 6 души са задържани в Белгия. Оказва се, че именно там терористите са създали своя база.

Сред предполагаемите извършители на атентатите са трима братя французи. Първият е умрял при нападението на булевард Волтер, вторият е задържан, а третият се издирва. Полицията разпространи снимката и името му – Салах Абдеслам, който е бил разпитан и пуснат по грешка на свобода.

Идентифицирани са общо трима от извършителите. Един от тях е 20-годишен мъж на име Билал Хадфи, който се е самовзривил край Стад де Франс. Той е френски гражданин, за когото се предполага, че се е сражавал в Сирия, в редиците на Ислямска държава.

 
 
Коментарите са изключени за 3 месеца извънредно положение във Франция