shareit

13 затвора в САЩ ще поемат задържаните в Гуантанамо

| от chronicle.bg |

Тринайсет щатски затвора могат да приемат задържаните във военната база в кубинския залив Гуантанамо. Това заявиха представители на администрацията на американския президент Барак Обама, цитирани от АФП. Става въпрос за 91 затворници, които към момента са задържани в специалния затвор в Куба.

План за затваряне на базата ще бъде публикуван до края на деня. В него приемащите институции в САЩ няма да бъдат конкретно назовани, но ще стане ясна потенциалната финансова цена на преместването.

Обама си постави за цел ликвидирането на американския затвор и военна база на кубинска територия в рамките на стоплянето на отношенията с Хавана, постигнато през неговото президентство.

Мандатът на Барак Обама изтича в края на тази година. Не е ясно дали приятелската му политика спрямо спрямо комунистическия остров би била продължена от следващия американски президент, особено ако на изборите през ноември бъде избран кандидат на Републиканската партия.

Освен това сегашният план за затваряне на Гуантанамо вероятно ще бъде блокиран от доминирания от републиканците Конгрес.

 
 
Коментарите са изключени за 13 затвора в САЩ ще поемат задържаните в Гуантанамо