shareit

Mercedes-Benz показа първата си електрическа състезателна кола

| от chronicle.bg |

Малко преди Geneva Motor Show 2019 Mercedes-Benz показа първата си изцяло електрическа състезателна кола. Моделът се казва EQ Silver Arrow 01 – както един от концептуалните коли, която можете да видите в галерията ни. С нея компанията ще вземе участие в състезанията EV и Formula E през 2019 година.

Formula E започва през 2014 година като електрическа версия на Formula One. Други подобни състезания са се появявали през годините, ни за разлика от Formula E, всички те са се проваляли. В момента надпреварата е в средата на своя пети сезон, а част от участниците са марки като Audi, BMW, Nissan, Jaguar. Догодина предстои да видим и Porsche.

Mercedes-Benz обяви, че се присъединява към Formula E още през 2017 година. Това става след като компанията закупи външен отбор, който вече се участва в състезанието – HWA. Всъщност, този екип управляваше отбора на компанията в Deutsche Tourenwagen Masters, но миналата година Mercedes го напусна DTM, за да участва във Formula E.

EQ Silver Arrow 01 не е построена изцяло от немския автопроизводител. Шасито е дело на италианците от Spark и Dallara, a батерията (52kWh) се прави от Atieva с технология на Sony.

Автомобилът може да развие 100 километра в час за 2,7 секунди, има 340 конски сили и тежи едва 900 кг.

За съжаление няма да можем да видим колата в Женева и моделът на снимката е само тестов. Това означава, че за новия сезон можем да видим промени както във външния й вид, така и в технологично отношение.

„Formula E е съвсем ново нещо за нас“, казва Тото Уолф, ръководител на Mercedes-Benz Motorsport. „Но очакваме състезанието с нетърпение, за да покажем технологията си и да задвижим EQ бранда си.“

 
 
Коментарите са изключени за Mercedes-Benz показа първата си електрическа състезателна кола