shareit

Спиндермаан: „Хакер” №1 в държавата

| от Дияна Костова |

ГДБОП запретна ръкави да се пребори с възможно най-неорганизираната престъпност – първите стъпки в „хакерството“ на хъшлаци с твърде много свободно време и твърде нисък толеранс към институциите.

За да пречупи всичко детско у виновниците, вечният борец с киберпрестъпността заплаши да ги изкаже на „колегата от ФБР“. Май дори Явор Колев не си вярва, когато влезе в новините.

Да се чуди човек кой е по-смешен – дали е онзи, който линкна картинката на Спиндермаан на сайта на „интелектуалното бижу“ на МОН? Или онези „сериозни медии”, които я споделяха през официалните си канали със сериозността на десетокласници в голямото междучасие?

Или онзи, който съжали, че НК не му позволява да вкара в затвора всички „противообществени елементи”, които са осъществили елементарна XSS-атака, чието изпълнение може да се научи за 20 секунди от произволен туториъл в YouTube?

Или Меглена Кунева, която преди месец-два едва не обяви извънредно положение заради „хибриден залп” през най-простия възможен генератор за фалшиви мейли, та от страх реши доброволно да предаде партийните сървъри на ДАНС?

Може би е смешна държавата с най-бързата уеб връзка, чиито чиновници отдавна са усвоили „едни пари” от Брюксел за създаване на user-friendly сайтове, повечето от които изглеждат така сякаш инж. Ваня Тучева ги е рисувала в Paint.

Най-жалко ни стана за онези незнайни лелки в чиновническия апарат, които ще операт пешкира, понеже им се е паднало да поддържат ведомствените сайтове между две партии пасианс.

Почти толкова жалко, колкото за превъзбудените медии, които са изпаднали в такова „състояние на информационна несигурност”, та дори не разбраха, че няма никаква хакерска атака.

 
 
Коментарите са изключени за Спиндермаан: „Хакер” №1 в държавата