shareit

5 места в София, на които Коледа може да ви убие

| от chronicle.bg |

Тази сутрин София се събуди в нова коледна премяна. Ако пресечете градинката пред Народния театър, ще видите пред фонтана закачлива арт инсталация с авангардни елени от проскубан гирлянд, и дървена бяла шейничка, положени върху античния първи мокет на самия Народен театър.

Постойте пет минути в съзерцание и ще видите как тъжните минувачи, излезли сякаш направо от приказка на Андерсен, се омайват от инсталацията и позволяват на коледния дух да влезе в сърцата им. Те се взират в елените, навеждат се към шейната и…се сепват. Защото на единия елен виси ламинирана бележка, на която пише „Моля, не пипайте украсата, не се качвайте по елените и шейната, по тях тече ток!“

img_20171205_104222

Оказва се, че дядо Коледа също е яхнал еко-вълната и вместо обичайната летяща шейна, този път се вози в електрическа. Което е чудесно и поддържа нивото на чистия въздух в столицата. Стига обаче да не решите да качите детето си в шейната или да се снимате прегърнали сребърно еленче. Милена наистина пееше „Опитах се да светя като крушка“, но не всичко, което се пее в песните трябва да се опитва в реалния живот. Нали знаете какъв надпис върви на предаванията, в които странни хора правят мощни глупости? „Не опитвайте това вкъщи…“.

София е прекрасен град по Шарън Стоун-ски. Красива, но и опасна, особено през зимата. Нека ви предупредим за някои потенциални рискове за вашия живот и този на вашите близки, когато се разхождате из столицата през декември:

Елените и шейничката на Народния театър

img_20171205_104336

Може да ги наблюдавате, но не и да ги пипате. Хората са си написали бележка. Ако видите чужденци да се мотаят около театъра, кажете им да внимават с украсата. Не е ясно дали по инсталацията има оголени кабели или заплахата с тока само цели да дисциплинира дивите граждани, които искат да яздят Рудолф, но във всички случаи е добре да сте нащрек.

Северната тангента

Софиянци много се радваме на крайградския скоростен път, който бе отворен през април 2016, и позволява на шофьорите да изпробват колко вдигат колите им в продължение на 16,5км. Уви, трябва да се има предвид, че понякога се случват инциденти. Преди няколко дни невнимателна шофьорка се гмурна с автомобила си в магически образувало се езеро на пътя. Разбира се, трябва да се гледа и от положителната страна на нещата: колко европейски високоскоростни пътя могат да ви предоставят възможността да шофирате и да плавате едновременно? Да не говорим какво ще стане ако се озовете на самотен остров в средата на езерото на тангентата и прекарате там 10 години! След това ще може да напишете книга.

Подлезите

Хубаво е да ползваме подлезите, за да не ни бутне кола, ако минаваме отгоре. Изключения правят случаите, в които времето се държи претенциозно и завали – дъжд, сняг, суграшища или нещо алтернативно. Тогава подлезите (като този на бул. Иван Гешов при пазара „Иван Вазов“ или този при метростанция „Мария Луиза“) могат рязко да се превърнат в басейни. Ако имате навика да носите под зимните си дрехи бански – това е чудесно. Може да поплувате без пари. Ако не можете да плувате обаче…проблем.

Пешеходните пътеки на Дондуков

Ремонтът на бул. „Дондуков“ продължи толкова, колкото е необходимо. Вече всичко е наред, паветата са пренаредени, будните граждани, които искаха да се запази обликът на района са доволни, а даже наскоро пренарисуваха и пешеходните пътеки. Уви, след първия по-обилен валеж, се оказа, че боята не била много хубава и пътеките се поизмиха. Някои още мрънкат, че им липсва „Софияленд“. Ето им адреналин.

Борисовата градина

Стандартно място да загубите живота си по нелеп начин в столицата. Дори банално, няма нужда и да е Коледа. Не се безпокойте твърде много обаче: винаги има шанс някой роднина на убиеца ви да се почувства гузен, че го прикрива, и да го изпорти.

 
 
Коментарите са изключени за 5 места в София, на които Коледа може да ви убие